Românii din Diaspora şi vechimea în muncă: ce documente trebuie să dețină

15 aprilie 2018 12:44   Național
Ultima actualizare:

Perioada în care o persoană a desfăşurat activitate în temeiul unui contract individual de muncă în state membre UE este considerată vechime în muncă, scrie adevarul.ro.

România este obligată să recunoască drept vechime în muncă perioada desfăşurată de o persoană în ţările membre U.E, potrivit Ministerului Muncii.

Ca stat UE, România trebuie să respecte principiul egalităţii de tratament enunţat în Regulamentul Nr.492/2001 al UE, scrie adevarul.ro. Această reglementare reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii.

Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor și stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscal, se arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit aceleiaşi surse, este foarte important ca aceia care vor să le fie recunoscută vechimea în muncă pentru o perioadă lucrată într-un stat membru UE să deţină documente originale. „Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Muncii, citați de adevarul.ro.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale oferă, pe site-ul propriu (mmuncii.ro), răspunsuri la o serie de întrebări pe care şi le pun angajaţii din diferite domenii de activitate. Unul dintre răspunsuri îi vizează pe aceia care lucrează cu contract individual de muncă într-un stat membru UE.

Mai multe