Românii muncesc 24,5 de minute pentru o halbă de bere

20 mai 2013 16:27   Național
Ultima actualizare:

Blondă, neagră sau nefiltrată, berea e cel mai puternic aliat împotriva caniculei. Gulerele albe înspumate îi atrag ca un magnet pe cei însetaţi şi nimic nu pare să se compare cu o zi de muncă încheiată cu un îmbietor pahar de bere rece. Pentru jumătate de litru de “licoare”, un român trebuie să muncească 24,5 minute.

Românii sunt mari consumatori de bere, mai ales vara. Şi cum sortimentele de bere se extind pe zi ce trece, au de unde alege. Berea cu limonadă a cucerit piaţa în ultimul an, iar din această lună vom avea şi prima bere cu suc de grapefruit.

Dar cum orice plăcere costă, doritorii trebuie să scoată destui bani din buzunare. La un calcul simplu, un român câştigă în medie circa 73 de lei/zi, ceea ce pe minut înseamnă 0,15 lei.

Astfel, pentru o jumătate de litru de bere (preţ 3,7 lei doza) trebuie să muncească aproximativ 24,5 minute, de aproape cinci ori mai multe decât media europeană de cinci minute.

Germanii au nevoie doar de 3,7 minute de muncă pentru a-şi permite o bere, francezii de 7,4 minute, iar spaniolii de 12,3.

Doar bulgarii trudesc mai mult decât noi pentru o băutură, circa 31,6 minute. La consum, însă, stăm mult mai bine. România ocupă locul şase în Europa, după Cehia, Austria, Germania, Polonia şi Lituania, potrivit Asociaţiei Berării României.

Concret, românul bea anual, în medie 90 de litri de bere, de trei ori mai mult decât francezii, grecii sau italienii.

Anul trecut s-au vândut, în total, 18,2 milioane de hectolitri de bere. Românii au preferat să consume bere la PET (52,5%), urmată de sticlă (28,2%), cutie (15,8%) şi la halbă (3,5%).

Mai multe