Românii profită de alegeri să-şi schimbe rapid buletinele

28 octombrie 2014 22:31   Național
Ultima actualizare:

Că votează sau nu, mulţi români s-au grăbit să vină la birourile pentru evidenţa populaţiei pentru a-şi schimba actele. Motivul? Zilele acestea este program prelungit, iar actul se eliberează în aceeaşi zi.

E înghesuială zilele acestea la ghişeele de la Evidenţa populaţiei. Oamenii stau la coadă pentru a îşi schimba buletinul de identitate. Cu ocazia alegerilor, primăriile au decis să fie program de lucru cu publicul şi în zilele de weekend. În plus, cartea de identitate va fi eliberată în aceeaşi zi.

“Vreau să votez şi am văzut că mi-a expirat buletinul. Este coadă pentru că sunt mulţi care vor să profite de programul prelungit şi să îşi facă carte de identitate nouă. Stau de vreo oră şi nici nu sunt sigură că am toate actele. Am auzit că pot să ridic noul act de identitate chiar azi”, ne-a spus Doiniţa, pe care am găsit-o la coadă la unul din ghişee.

Celelalte persoane de la coadă, formată pe o scară de acces, bombăneau că trebuie să piardă atât de mult timp. ”Eu vin a treia oară. De fiecare dată mi-au spus că lipseşte câte o hârtie. Acum cred că le am pe toate  şi scap de acest calvar”, ne-a spus unul din bărbaţii care stăteau la rând la sediul de pe strada Teiul Doamnei, din Capitală. Într-adevăr, este program chiar şi în weekend, au anunţat primăriile. În cursul acestei săptămâni se lucrează cu publicul de la ora 8.00, la ora 16.00, dar este deschis şi sâmbătă, între aceleaşi ore, iar duminică de la 8.00 la 21.00.

Când îţi schimbi cartea de identitate?

Este nevoie de o nouă carte de identitate când cea veche a expirat, s-a deteriorat sau am pierdut-o. De asemenea, actul se reînnoieşte când ne schimbăm vârsta, numele, domiciliul. Actul de identitate se poate schimba doar în ultimele 6 luni de valabilitate, dar cu cel mult 15 zile înainte de termenul de expirare. În caz contrar, amenda e între 40 şi 80 de lei.

Documente necesare: O cerere tip, actul de identitate expirat sau care urmează să iasă din termenul de valabilitate, certificatul de naştere în original şi copie, certificatul de căsătorie sau sentinţa de divorţ (dacă e cazul) în original şi copie, actul care face dovada spaţiului în care locuieşti, (în copie şi original). În cazul în care domiciliul din actul de identitate este al părinţilor va fi necesară prezenţa unuia din ei, chiar dacă sunteţi major. Dacă spaţiul este al unei alte persoane, este necesară prezenţa acesteia. Trebuie plătită o taxă de 7 lei pentru actul de identitate şi 5 lei taxa de timbru.

Mai multe