Românii, săracii Europei. Cât ar trebui să crească salariile pentru o minimă prosperitate-Raport Banca Mondială
România este clasată drept cea mai săracă țără din Uniunea Europeană, potrivit unui raport realizat de Banca Mondială și publicat pe 6 ianuarie. Analiza, care acoperă perioada 2016-2023, indică faptul că România are una dintre cele mai mari rate de sărăcie absolută și relativă din UE, cu o treime din populația țării expusă riscului de sărăcie sau excluziune.
Ce spune raportul Băncii Mondiale
Raportul arată că între 2016 și 2021 România a cunoscut o creșterea economică susținută care a contribuit la o reducere semnificativă a sărăciei absolute, rata scăzând cu 14,7 puncte procentuale, până la 7,1%.
„Între 2016 și 2021, creșterea economică puternică a României a condus la o reducere semnificativă a sărăciei, rata (6,85 USD/zi PPP) scăzând cu 14,7 puncte procentuale, până la 7,1 %. Rata ancorată a riscului de sărăcie (AROP), o măsură a procentului de persoane dintr-o populație expuse riscului de sărăcie, a înregistrat, de asemenea, scăderi considerabile, determinate în mare parte de creșterea pensiilor și a veniturilor din muncă” arată raportul Băncii Mondiale.
Analiza continuă și instituția atarge atenția asupra faptului că în ciuda acestor momente favorabile, România continuă să fie cea mai sărca țară din Uniune.
„În ciuda acestor progrese, România continuă să aibă unele dintre cele mai ridicate rate ale sărăciei absolute și relative din UE. În plus, în 2023, aproximativ o treime din populație era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, cea mai ridicată rată din UE. Inegalitatea rămâne în continuare ridicată în România, indicele Gini al venitului echivalat atingând 31 de puncte în 2022. Persistă disparități semnificative între mediul urban și cel rural, iar România avea, de asemenea, cel mai mare decalaj de gen în ceea ce privește participarea la forța de muncă din UE în 2022”.
Ce spune raportul Băncii Mondiale despre salariile românilor
Potrivit instituției, veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru atingerea standardului minim de prosperitate.
„În plus, decalajul de prosperitate a fost de 1,9, ceea ce indică faptul că veniturile ar trebui să se dubleze aproape în medie pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari pe zi”, se arată în Raportul Băncii Mondiale”.
Totodată, Banca Mondială constată că România are printre cei mai mulți oameni din UE care au mari dificultăți în a-și plăti facturile la utilități.