Românii se «aruncă» de Crăciun la iepuri, curcani şi găini gigant

4 decembrie 2016 19:50   Național
Ultima actualizare:

Tradiţionala masă de Sărbători e mai „exotică” de la an la an! Tot mai mulţi români renunţă la porcul tradiţional pentru curcanii bio sau chiar iepuraşi. Chiar dacă preţul acestora e mai piperat!

Carnea de porc nu prea a avut „trecere” la români anul acesta. Crescătorii s-au întrecut în oferte de Sărbători, au redus preţurile şi chiar s-au oferit să vândă godacul de Crăciun în câteva rate lunare, cu livrare gratuită la domiciliu. Degeaba, însă! Românii nu se înghesuie să scoată din buzunare 6-7 lei pe kg, preţul la care se vinde acum carnea de porc în viu.

În schimb, afacerile crescătorilor de curcani, găini exotice şi iepuraşi par că înfloresc. Iar preţurile nu sunt de loc de neglijat. O fermă din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, vinde curcani pe bandă rulantă cu 17 lei per kilogram, în timp ce un crescător din comuna Turia – Covasna face rezervări pentru iepuraşul de Crăciun, la „doar” 21 lei/kg. „Lumea mă sună şi îmi comandă, iar de Sărbători vine şi ia iepuraşii, vii sau carcasă. Un exemplar cântăreşte între 1,5 şi 3,5 kilograme, deci se pretează şi familiilor care nu au nevoie de prea multă carne. În plus, este şi mult mai sănătos decât porcul.

Chiar şi găinile Brahma (n.r. găini-curcan aduse din India) sunt acum la mare căutare”, ne-a explicat crescătorul Zoltan Solyom. „Eu am de toate: porci, găini, raţe, curci, iepuri şi văd clar cum stă treaba. Am lăsat şi eu porcul la preţ, de Sărbători, dar nu mai e ce-a fost cândva. Pur şi simplu nu mai merge”, spune şi Mihăiţă Palia, un fermier din zona Galaţiului.

Abatoarele dau crescătorilor de porci 5 lei/kg

La sfârşitul lunii noiembrie, preţul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei per kilogram. După ce că e oricum prea mic, mai este şi în scădere. În ultimele săptămâni, ieftinirea kilogramului de carne de porc s-a accelerat, pe fondul reducerii preţului cărnii de porc din Germania, care stabileşte preţul de referinţă şi pentru România. Potrivit estimărilor realizate de producătorii de carne de porc, în decembrie, fermele comerciale din România vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte ţări membre ale Uniunii Europene, spune Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, citat de news.ro.

Mai multe