Românul cu plăcuțe anti–PSD, despre viața în Suedia: “Aici, din 50 de persoane, doar una poartă mască”

27 aprilie 2020 9:46   Național
Ultima actualizare:

Vi-l amintiți pe Răzvan Ştefănescu, român stabilit în Suedia, care a stârnit un imens scandal după ce a condus o maşină cu faimoasele plăcuţe de înmatriculare anti - PSD? El a povestit pentru cum este viaţa în singura ţară din Europa care nu a impus restricţii de circulaţie cetăţenilor în timpul pandemiei de COVID-19.

Suedia are cea mai „relaxată” strategie de abordare a pandemiei de COVID-19. Guvernul s-a concentrat pe recomandări, şi nu pe impunerea anumitor restricţii (cea mai „dură” este aceea conform căreia sunt interzise evenimentele unde se adună peste 50 de persoane). Autorităţile se bazează pe reposabilitatea fiecărui cetăţean de a se proteja şi de a-i proteja pe cei din jurul lui. Prin urmare, restaurantele, mall-urile, magazinele ori firmele au rămas deschise. Pe 24 aprilie, 17.567 de persoane au fost testat pozitiv cu COVID - 19 şi s-au înregistrat 2.200 morţi. 

Românul Răzvan Ştefănescu, care este şofer de camion şi trăieşte de mai mulţi ani în orașul Åkersberga, a povestit pentru adevarul.ro care este atmosfera în Suedia şi cum este percepută strategia autorităţilor de către oameni.       

“Adevărul”: Cum s-a schimbat viaţă dumneavoastră în Suedia de când a început pandemia de COVID-19? Ce restricţii au fost stabilite?

Răzvan Ștefănescu: Viaţa mea nu s-a schimbat deloc. În meseria pe care o am, totul este la fel ca înainte. În general, au fost impuse unele restricţii. Recomandări pentru distanţare socială, în magazine au fost lipite afișe despre ce distanță să avem față de alți cumpărători. Dar, în general, se merge pe recomandări. Unele școli au fost închise deoarece printre elevi au fost confirmări cu COVID – 19.  

“Tinerii nu sunt foarte legați de părinți”

Am văzut la dumneavoastră pe profil o analiză interesantă, România comparativ cu Suedia, în care spuneaţi: „Suedezii sunt mai calculaţi, distanţarea socială este o regula de bază în Suedia, nu trebuie impusă de cineva, aşa au fost obişnuiţi”.  Puteţi să dezvoltaţi, vă rog?

Mă refer la modul lor de viaţă. Lor nu este nevoie decât să le faci unele recomandări, pe care le vor asculta. În plus, faptul că nu sunt foarte legaţi de părinţi. Foarte multe persoane în vârstă aleg să-și petreacă restul vieţii în cămine de bătrâni. Tinerii îşi petrec zilele libere împreună cu cei în vârstă foarte rar. Acum, bineînţeles că şi  suedezii au nebunii lor, care încalcă regulile

Care este atmosfera pe străzi, în restaurante, în mall-uri? 

Sunt toate deschise, dar se vede că nu mai este la fel de aglomerat ca înainte. Merg, îşi cumpără câte ceva şi pleacă repede. Cei care au posibilitatea să lucreze de acasă evită ieşirile inutile.

Se poartă măşti, sunt recomandate de autorităţi?  

Eu nu port. Să spunem că, la 50 de persoane, una are mască. Cei mai mulți se uită ciudat la tine dacă te văd cu mască. Parcă ascunzi ceva.

“Sunt conștient că pot lua virusul în fiecare zi”

Ştim cum este sistemul din România, puteţi să ne spuneţi cum este cel din Suedia? La noi au fost cazuri de medici care au demisionat fiindcă nu aveau măşti şi costume de protecţie. Au existat situaţii similare în Suedia?  

Din câte știu, nu au fost medici care să demisioneze, dar la spital nu ajung decât cei care au probleme în a respira. Cazurile uşoare se tratează acasă.  În cazul în care ai simptome de răceală, mergi acasă şi anunţi angajatorul, este un număr special la care suni şi primeşti informaţii despre ce să faci în continuare.  

Criticii strategiei suedeze susţin că nu este în regulă să fie riscate vieţile unor oameni pentru bunul mers al economiei. Ce părere aveţi?  

Critici sunt peste tot. Eu o văd ca pe o invidie, atâta vreme cât suedezii simpli acceptă aceste reguli. Aici ai posibilitatea să stai acasă două săptămâni şi să fii plătit, la cel mai mic semn de gripă. Depinde cum percepe fiecare mesajul autorităţilor. Direct spus: ai grijă de tine și scapi. Şi în cazul meu, sunt conştient că pot lua virusul în orice zi. Mă feresc cât pot. Dar este imposibil să te fereşti 100%.

“Suedezii sunt mai puțin speriați”

Veniţi des în contact cu oamenii la job?  

Clar. Zilnic. Dar evit să ne strângem mâna, cum făceam înainte. Ei o iau ca pe o glumă: ,,Nu dau mâna cu tine să nu-ţi dau Corona’’. Evit să mă apropii foarte mult de ei. La fel fac şi ei.    

Care este cea mai mare temere a dumneavoastră?

Sincer, cea mai mare îngrijorare acum este să nu am alte probleme de sănătate care necesită mersul la spital. Poți lua virusul de acolo, în cazul în care nu îl ai.  

Există o îngrijorare a suedezilor în legătură cu  faptul că sunt singura ţară din UE care a adoptat această strategie?  

Am văzut unele grupuri pe Facebook în care mulţi oameni sunt îngrijoraţi de situaţie, dar majoritatea dintre ei sunt emigranţi. Suedezii sunt mai puţin speriaţi. Acum vă daţi seama că şi autorităţile iau decizii în funcţie şi de ce se întâmplă în societate. Dacă văd lumea relaxată, nu încearcă să ia decizii mai dure. Dar după părerea mea, dacă nu au impus izolare până acum, nu cred că o să mai fie în discuţie pe viitor, ţinând cont de faptul că unele ţări europene vor relaxa izolarea începând de luna viitoare.  

Credeţi că românii care s-au întors în România din ţări precum Italia, Spania sau Franţa vor rămâne acasă sau se vor întoarce?  

Clar se vor întoarce. Doar 10% din cei care s-au întors în ţară erau serioşi, oameni care şi-au pierdut locul de muncă.    

Doriţi să transmiteți un mesaj pentru români?  

Să înţeleagă că, pentru România, în condiţiile actuale, izolarea a fost cea mai bună metoda de a preveni răspândirea virusului. Și să nu se mai lase manipulaţi. Sănătate multă şi ne vedem cu bine pe 15 mai!     

Citește tot interviul și vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Mai multe