Românul gay care vrea să-i fie recunoscut mariajul: «Aş vrea ca ţara mea să fie şi ţara lui»

19 iulie 2016 16:01   Național
Ultima actualizare:

România se află în faţa unei premiere juridice. Românul Relu Adrian Coman (44 ani) a cerut Curţii Constituţionale (CCR) recunoaşterea căsătoriei sale cu americanul Robert Clabourn Hamilton (44 ani).

Concret, instanţa se va pronunţa miercuri asupra constituţionalităţii articolului 277 alineatele (2) şi (4) din Codul civil, care prevede: „(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“; „(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile“, scrie adevarul.ro.

Ar putea România să recunoască oficial o căsătorie între persoane de acelaşi sex? 

Adrian Coman şi Clabourn Hamilton au fost invitaţi marţi la "Adevărul Live". Aici au vorbit despre mariajul lor şi despre procesul pe care îl au la CCR.

Cum s-au cunoscut

“Am decis să ne căsătorim în Belgia, după 8 ani de relaţie stabilă, pe când lucram la Parlamentul European. Povestea noastră e un pic mai întortocheată. Eu am plecat din România în 2002, după ce am simţit că mi-am realizat misiunea profesională la ACCEPT si am câştigat la Loteria Vizelor. Tocmai ce fusese abrogat articolul 200. La New York l-am cunoscut pe Clai foarte repede şi ne-am dat seama că urma să ne petrecem restul vieţii împreună încă de la primele noaste întâlniri. După trei ani am decis să facem un pas mare şi să ne mutăm împreună. M-am temut că o să dispară misterul şi romanţa, însă relaţia noastră a fost întărită de stilul nostru de viaţă banal şi casnic. Ne place să ne bucurăm împreună de o cină gătită în casă, să ne plimbăm prin parc, să ne uităm la televizor, să citim. Atunci când am decis să ne mutăm împreună, amândoi eram încă studenţi. Eu, deşi am terminat Facultatea de Chimie-Fizică şi am fost profesor de liceu în Târgovişte, am fost interesat ulterior de ştiinţe politice şi drepturile omului.

Soţul meu studia design grafic. În fine, viaţa nu e simplă nicăieri şi condiţiile financiare m-au împins către un job la Bruxelles. Acolo am lucrat la Parlamentul European. L-am lăsat pe Clai în urmă şi distanţa doar a confirmat faptul că dragostea noastră rezistă în timp şi că împreună putem depăşi orice greutăţi. Căsătoria a fost următorul pas în oficializarea relaţiei noastre. Atunci când iubeşti pe cineva şi vrei să îţi petreci toată viaţa lângă acel om, vrei ca toată lumea să ştie asta, nu e un secret cu care te ruşinezi. Cum mă aflam pentru prima dată într-o ţară unde căsătoria între doi bărbaţi era posibilă şi eram şi rezident, am fost fericiţi că în sfârşit ne putem oficia viaţa de familie. Am mers, ca orice alt cuplu care doreşte să îşi oficieze relaţia, la Primăria din Bruxelles. Acolo ne-am promis credinţă la bine şi la greu în faţa legii, la oficiul de stare civilă”, a declarat românul, potrivit adevarul.ro.

Adrian Coman a dezvăluit faptul că că nu a simţit vreodată că îl vor cei din comunitatea religioasă. „Am crescut în comunism, unde religia nu era încurajată. Dar, după revoluţie, am citit Biblia şi când eram student la Iaşi ţin mintea că mergeam la Mitropolie. Dar nu am simţit vreodată că această comunitate religioasă mă vrea aşa cum sunt“, a spus el. De ce doresc atât de mult cei doi ca România să le recunoască această căsătorie? „Aş vrea ca ţara mea să fie şi ţara lui,, aşa cum ţara lui este şi a mea“,  a răspuns Adrian Coman.Cazul lor se judecă mâine, 20 iulie, de către noii judecători CCR. Tot mâine, Curtea se va pronunţa şi asupra iniţiativei Coaliţiei pentru Familie care a solicitat, alături de 3 milioane de semnatari, înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“ în articolul 48 din Constituţie.

Mai multe