Romeo Popescu: «Mi-a ars maşina cu toată marfa în ea»

16 ianuarie 2012 20:20   Național
Ultima actualizare:

Ieri dimineaţă, autorităţile făceau bilanţul celei mai violente zile de proteste din Bucureşti. Pentru Romeo Popescu, patronul unui magazin de produse naturiste, zorii au venit cu şocul descoperirii că maşina firmei fusese incendiată de huligani. O Dacia Papuc distrusă de flăcări şi marfă de câteva sute de euro făcută scrum.

Mirarea şi neputinţa s-au citit pe chipul lui Romeo Popescu luni dimineaţă. Întors din vacanţă, bucureşteanul în vârstă de 40 de ani, proprietarul unui magazin de produse naturiste, nu a mai găsit maşina firmei sale acolo unde o parcase.

Iniţial a crezut că i-a fost ridicată de hingherii auto, însă scenariul s-a dovedit a fi unul mult mai dramatic: autoturismul său căzuse pradă huliganilor care l-au incendiat chiar lângă Hanul lui Manuc din Piaţa Unirii.

O Dacia Papuc pe care protestatarii şi-au vărsat furia duminică noaptea, după ce demonstraţia paşnică de la Piaţa Universităţii s-a mutat în Piaţa Unirii şi a degenerat în violenţe pigmentate cu sticle incendiare, petarde şi cărămizi aruncate în capul jandarmilor.

S-a schimbat şi profilul protestatarului. Pensionarii, şomerii, studenţii nemulţumiţi au fost înlocuiţi de suporteri ai echipelor de fotbal, căliţi în războiul cu jandarmii.

Duminică, ora 23.00- Huliganii au dat foc Daciei în Piaţa Unirii, din Capitală, în zona Hanului lui Manuc

„Nu mi-a venit să cred atunci când am auzit. Am văzut maşina în curtea firmei Rosal, cei care au venit să o ridice luni dimineaţă. Arsă toată şi cu marfa în ea. Din păcate, nu am asigurare Casco, voi încerca să-mi recuperez paguba prin actele contabile. N-am depus încă plângere, în următoarele zile voi face demersurile legale", ne-a precizat păgubitul, care estimează la câteva sute de euro pierderile suferite.

Nici n-au terminat bine autorităţile bucureştene de evaluat pagubele, că revoltaţii s-au adunat din nou, ieri, la orele prânzului, în Piaţa Universităţii. Aproape 300 de bucureşteni au ieşit să-şi strige nemulţumirea faţă de preşedintele ţării, dar şi faţă de Guvern. Frigul de afară nu i-a împiedicat pe protestatari să stea ore bune afară, sperând că aşa vor găsi rezolvare la problemele lor.

„Am venit cu mâinile goale. Noi nu suntem huligani. Nu vrem violenţă. Vrem doar să ne strigăm ofurile", ne-a spus un pensionar venit la Piaţa Universităţii. Puţin înainte de lăsarea întunericului, un pluton de jandarmi a venit în faţa Teatrului Naţional şi a împrejmuit zona cu garduri metalice.

Forţele de ordine erau gata în orice moment să intervină pentru a evita incidentele de duminică, atunci când mai mulţi huligani au aruncat cu sticle Molotov, pietre şi au distrus tot ce le-a ieşit în cale între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii, unde a fost punctul cel mai fierbinte al Capitalei.

De ce protestează oamenii în pieţe

Proiectul Legii Sănătăţii a fost scânteia care a aprins focul protestelor. Iniţiatorii proiectului de lege voiau permiterea accesului operatorilor privaţi pe piaţa urgenţelor.

Fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spunând că, în această formă, legea nu ar face decât să distrugă un sistem care funcţionează bine. Câteva sute de localnici din Târgu Mureş au ieşit, joi, în stradă pentru a-l susţine pe medicul Raed Arafat. Protestele s-au extins apoi în toată ţara.

Noua taxă auto, intrată în vigoare la 13 ianuarie, i-a înnebunit pe şoferi pentru că mulţi dintre ei vor rămâne cu maşinile vechi în curte. Aproximativ 3 milioane de români nu-şi vor mai putea vinde autoturismele fără ca persoanele care le vor cumpăra să plătească nişte taxe aberante.

Pensiile. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi preşedintele Traian Băsescu au anunţat în mai multe rânduri că nu sunt şanse ca pensiile şi salariile bugetarilor să crească în 2012.

Alegerile comasate. Decizia Guvernului de a organiza alegerile locale şi alegerile parlamentare într-o singură zi, la sfârşitul anului, în noiembrie, a ridicat suspiciuni de corupţie electorală.

Politica de austeritate a Guvernului. Măsurile economice luate de Guvernul Boc au creat nemulţumire în rândul oamenilor, care au văzut în guvernanţi cauza nivelului scăzut de trai. Protestatarii au cerut demisia guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, dar şi organizarea de alegeri anticipate.

Indemnizaţiile de revoluţionar au fost suspendate pentru anul 2012, din raţiuni bugetare. Măsura afectează aproximativ 12.500 de „luptători remarcaţi" în timpul evenimentelor din 1989.

Roşia Montană. Protestatarii din Cluj au pus pe tapet şi problema exploatării miniere de la Roşia Montană. Mai multe organizaţii ecologice au atras atenţia asupra pericolelor pe care le reprezintă exploatarea cu cianuri asupra mediului înconjurător.

Iată ce au scandat bucureştenii!

 "Foamea şi sărăcia au cuprins România!""Jos Băse, Jos Mafia!""România Raiul hoţilor, iadul locuitorilor!""România, un vapor eşuat de pilotul chior?""Nu vrem partide politice, politicienii ne-au minţit, au furat ţara toţi cei care guvernează ţara din anul 1990""Pensionari ucişi de molima portocalie""Du-te Băse după Ceauşescu! Acolo e locul tău!" "Nu vrem comasate, vrem anticipate" "Nu vrem partide politice, toţi politicienii ne-au minţit."

Mai citeşte:

De la ei aţi învăţat luptele de stradă?

De aici au furat telefoane de 220 milioane de lei

Mai multe