Rovinieta la control pe autostrada spre Ploieşti!
Cine nu avea rovinietă putea merge liniştit spre munte. Evita DN1, acolo unde există o singură cameră, în localitatea Româneşti, şi intra pe A3. Autostrada nu era monitorizată cu camere video de către cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), astfel că dacă nu aveau ghinionul să fie verificaţi de poliţişti, ajungeau fără probleme chiar până la Braşov. Autorităţile şi-au dat seama că şoferii fentau Big Brother-ul de pe DN şi au montat „ochi vigilenţi" şi pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti.
„Camerele pentru roviniete sunt puse de o săptămână", ne-au spus poliţiştii de la Rutieră, care patrulează pe drumul de viteză. Sistemul video este amplasat, la kilometrul 30, chiar înainte de ieşirea spre Snagov, pe ambele sensuri de mers: două camere spre Ploieşti şi alte două spre Bucureşti.
Acestea filmează toate maşinile care trec pe A3, iar numerele de înmatriculare sunt verificate instant în baza de date. Angajaţii CNADNR află, în acest fel, cine circulă fără să fi plătit taxa de drum.
Amenda este trimisă la adresa proprietarului autoturismului, în termen de cel mult 6 luni, de la săvârşirea faptei. şi ajunge la 500 de lei. Anul trecut, 457.125 de şoferi s-au trezit cu procesele verbale la cutia de scrisori. Rovinieta valabilă 12 luni costă 28 de euro, la cursul BNR din ziua respectivă. Taxa de drum se poate plăti la poştă, la benzinăriile Petrom şi OMV sau printr-un simplu SMS la numărul 7500.
CNADNR a montat în anii trecuţi zece camere. Acestea se află pe A1, A2, DN1, DN2, DN2A, DN5, DN6, DN7, la km 188 şi km411, şi pe DN17. De anul acesta vor apărea încă 5 sisteme pe DN1, 4, pe DN15, câte 3 sisteme pe DN2, DN6 şi DN11 şi câte 2 sisteme pe DN2B, DN12, DN24, DN66, DN73 şi A3, care deja au fost montate. În total, vor fi pe drumurile patriei 63 de camere video.