S-a adoptat legea care limitează grăsimile rele din alimente. Prăjiturile și mezelurile nu vor mai fi ce-au fost

21 august 2020 17:18   Național
Ultima actualizare:

Mezelurile, prăjiturile făcute cu margarină, produsele de patiserie sau cele de la fast-food ar trebui să fie mai sănătoase, de anul viitor. Legea care îi obligă pe producători să reducă conținutul de grăsimi trans din alimente a fost, în sfârșit, publicată în Monitorul Oficial, după ce trei ani a fost blocată în Parlament. Ea urmează să-și producă efectele de la data de 1 aprilie 2021.

Legea limitează conținutul de acizi grași trans din alimente

Legea 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului impune operatorilor din sectorul alimentar să-și regândească rețetele și să folosească ingrediente mai sănătoase. Alimentele trebuie să conțină, de anul viitor, cel mult 2 g de acizi grași trans la 100 g de grăsime din conținut. În prezent, unele produse existente acum pe piață conțin și până la 40% grăsimi trans. Potrivit avocatnet.ro, aceeași regulă se va aplica și produselor provenite din alte țări. Cei care nu respectă măsurile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, cu retragerea de pe piață a produselor necorespunzătoare. Autoritățile le-au dat termen până la 1 aprilie 2021 să-și revizuiască rețetele și să se adapteze condițiilor.

Așa s-ar preveni bolile cardiovasculare

Inițiativa e menită să prevină bolile cardiovasculare care iau anual mii de vieți în România. „Știm care sunt cauzele pentru care România are o mortalitate cardiovasculară atât de mare, una dintre ele este consumul în exces al acizilor trans, care sunt cel mai toxic macronutrient la adresa sănătății vasculare umane, nu există nimic în alimente care să fie mai toxic”, a declarat la PRO TV Adrian Wiener, inițiatorul legii.

Mai multe