S-a ales praful de teatrele de vară!

10 iulie 2015 21:55   Național
Ultima actualizare:

Cândva atrăgeau mulţimile ca un magnet, acum au devenit adăpost pentru aurolaci şi câinii vagabonzi. Grădinile de vară ”Capitol” şi ”Parc Bazilescu” zac părăsite de zeci de ani.

La câţiva paşi de punctul zero al Capitalei, pe strada Constantin Mile la nr. 13, lângă Piaţa Universităţii, se află ”Grădina Cinema Capitol”. Sala acoperită a devenit după Revoluţie magazin de haine, iar amfiteatrul în aer liber a rămas în paragină. “Proprietarii n-au mai călcat demult pe aici”, ne-au povestit paznicii care ţin cheile de la poartă. Complexul este considerat monument istoric şi a fost construit în 1912.

A fost retrocedat, iar noii proprietari nu au avut bani să îl întreţină. În ultimii 25 de ani bălăriile de pe arenă au fost deranjate doar cu ocazia unor proiecte culturale sau la turnarea clipului vreunei vedete, ultimul care s-a riscat fiind Smiley. El a filmat aici videoclipul piesei “Nemuritori”.Pe bulevardul Bucureştii Noi, în mijlocul Parcului Bazilescu se află teatrul cu acelaşi nume. Deşi zona verde aparţine Primăriei Sectorului, arena a rămas în patrimoniul Ministerului Culturii care a lăsat-o în paragină. Amfiteatrul a fost construit în 1953 şi avea 2.000 de locuri.

După 1989 a mai fost folosit de câteva ori, astfel încât, încet-încet, buruienile, câinii vagabonzi şi aurolacii au pus stăpânire pe tot locul. Edilii de sector spun că au refăcut tot parcul în 2004 şi atunci au făcut numeroase cereri la proprietar pentru a primi şi grădina, pentru a investi în modernizarea ei. Au fost refuzaţi, iar de atunci singura investiţie a fost doar un gard de fier, în jurul grădinii de vară şi montarea de afişe cu anunţul “Atenţie! Pericol de prăbuşire”. Treptat locul s-a transformat într-o adevărată junglă în care nimeni nu intră şi de care toată lumea se teme.

Mai multe