S-a deschis Parcul Sufletelor, un loc de poveste din România. Aici au fost plantați copaci în amintirea oamenilor care nu mai sunt printre noi
Peste 100 de mesteceni, fiecare având o poveste distinctă, au fost sădiți în cel mai recent parc din Constanța, inițiat de cei care au suferit pierderea unui om drag și au dorit să îi cinstească memoria pentru totdeauna.
Parcul a fost deschis sâmbătă, pe 2 martie 2024, în cartierul Compozitorilor din Constanța. Melania Medeleanu, jurnalistă și fondatoarea asociației "Zi de Bine", a fost motorul acestui proiect, invitând pe toți cei afectați de o pierdere să se alăture și să planteze un copac în memoria persoanelor dragi.
Mulți participanți au călătorit sute de kilometri, din locuri precum Iași, pentru a planta un mesteacăn în memoria unui frate pasionat de mare. Alții au ales să planteze cinci mesteceni, reprezentând o întreagă familie, în onoarea unei alte familii care nu mai este.
„Multe dintre emoții au fost prea profunde pentru cuvinte. Îmbrățișări care nu se mai sfârșeau și durere. Durerea de a-ți aminti pe cei plecați este profundă, dar putem păstra vie amintirea lor prin aceste copaci. Parcul din Constanța este acum al patrulea din serie, după cele din Lugoj, Oradea și București, aducând alinare pentru peste 400 de suflete”, a subliniat Melania Medeleanu, citată de Adevarul.
Pe trunchiurile copacilor se găsește o poveste
Noul parc, situat în Constanța, ocupă o suprafață de 3.000 de metri pătrați și găzduiește 110 mesteceni. Participanții care au rezervat un copac au avut ocazia să fixeze o plăcuță memorială pe trunchiul copacului cu poveste.
Fiecare arbore este însoțit de un cod QR care redirecționează către povestea de viață a persoanei comemorate, disponibilă pe site-ul www.plantatiinamintire.ro.
Printre copaci se regăsesc și nume cunoscute în oraș, dar și persoane mai puțin familiare publicului larg, însă fiecare dintre ele a fost importantă pentru cei dragi și primește acum acest omagiu.
Povestea actriței talentate Diana Cheregi va trăi în continuare, închisă în trunchiul unui mesteacăn, ca o amintire eternă. La fel și povestea Alinei Manuela Cojocaru, răpusă prematur de o boală nemiloasă, care va fi păstrată în memoria unui mesteacăn plantat de familia sa, încrustată cu trăiri și mesaje de iubire.
Ce personalități locale se află în noul parc
Diverse personalități locale, precum distinsul profesor de franceză Vasile Oprișa sau bunică iubită Maria Amza, au fost adăugate acum la "pădurea de suflete" a orașului Constanța.
„Este o inițiativă inedită și lăudabilă pentru orașul nostru. Prin acest eveniment, povestea celor plecați dintre noi este transmisă simbolic prin arbori, într-un gest sacru pentru comunitate. Mulțumim Asociației 'Zi de Bine' pentru această idee. Numai prin colaborarea cu oameni minunați putem aduce frumusețe orașului Constanța”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului.
Pe lângă cei 110 mesteceni, a fost sădit și un ginkgo biloba, cunoscut ca „arborele vieții”. Parcul este dotat cu alei de acces, mobilier urban nou și un sistem de irigații pentru menținerea spațiilor verzi, fiind în grija Primăriei Constanța.
Asociația "Zi de Bine" are planuri de a înființa astfel de parcuri și în alte orașe, precum Brașov și Târgu Mureș.