«S-a înnegrit cerul ca după bombe»

6 iunie 2016 18:17   Național
Ultima actualizare:

Fum gros, irespirabil, miros de plastic ars, amestecat cu damf fermentat de la groapa de gunoi din apropiere. În Jilava, luni, oamenii au circulat numai cu batista la gură.

Incendiul care a cuprins luni dimineaţă, la ora 7.30, fabrica de tălpi de încălţăminte din Jilava, a făcut prăpăd în tot sudul Capitalei. Flăcările au dat de furcă pompierilor aproape întreaga zi, în timp ce fumul toxic i-a pus pe jar pe localnici, dar şi pe cei de la Mediu. Mai ales că, norul negru era împrăştiat de vânt în toate direcţiile, iar ploaia îl ţinea la nivelul solului.

„Am simţit aşa, că mă înec, dar nu am văzut nici pic de fum. Abia peste câteva ore a venit valul de negreală. Fum gros, valuri, valuri, de ziceai că a dat cineva cu bomba. Dacă la noi s-a simţit aşa, înseamnă că la fabrică a fost iadul pe pământ”, ne-a mărturisit Costică Băcănău, un bărbat de 60 de ani din Jilava care locuieşte la câţiva kilometri de fabrica mistuită de flăcări.

Peste 150 de pompieri şi zeci de utilaje au intervenit în sudul Capitalei pentru stingerea incendiului. În lupta cu flăcările un pompier aflat în misiune a murit. Un perete al clădirii s-a surpat spre exterior, pompierul Răzvan Luchian fiind prins între hală şi câteva containere. Placa de beton prăbuşită avea o înălţime de 8 metri şi o lăţime de 10 metri. După prăbuşirea peretelui clădirii, pompierii s-au retras din acea zonă, întrucât exista riscul să se prăbuşească şi restul zidului. Intervenţia pentru scoaterea pompierului de sub placa de beton a fost îngreunată de incendiul puternic şi de fumul dens. Colegii pompierului au reuşit să ajungă la acesta abia în jurul orei 11.00, dar prea târziu. Răzvan Luchian, în vârstă de 34 de ani, era plutonier major şi i s-a acordat post mortem gradul de sublocotenent. În stare de şoc, după ce au văzut ce s-a întâmplat la câţiva centimetri de ei, colegii lui Răzvan au avut nevoie de ajutor, aşa că la faţa locului au venit şi doi psihologi.

Șapte răniți în explozia din Valea Cascadelor, în continuare în spital

Trei dintre răniții din explozia de duminică de la târgul de vechituri din București sunt în stare gravă, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății. În continuare, la Spitalul de Arși sunt internați trei răniți: o femeie de 83 de ani, cu arsuri care acoperă 5% din suprafața corporală și cu evoluție bună; un bărbat de 72 de ani, cu arsuri pe 18-20% din suprafața corporală, intubat și ventilat mecanic, internat la reanimare, cu evoluție staționară și un bărbat de 54 de ani, cu arsuri pe 12% din suprafața corporală, intubat și ventilat mecanic, internat la reanimare, cu evoluție staționară lent favorabilă. La Spitalul Floreasca, sunt internați patru răniți. Doi sunt la Chirurgie plastică cu arsuri superficiale, stare generală bună și prognostic favorabil. Un bărbat de 50 de ani, care a fost operat duminică, e în stare gravă, iar o femeie de 64 de ani are o evoluție bună.

Trimişi să verifice compoziţia norului de fum 

Agenţia pentru Protecţia Mediului a trimis un laborator care să verifice compoziţia norului de fum provenit de la incendiul izbucnit la fabrica de încălţăminte din Jilava. Auto-laboratorul prelevează probe pentru a determina compuşii chimici din norul de fum, precum şi concentraţia acestora, iar primele rezultate vor fi date publicităţii azi. Ministerul Mediului a precizat că ploaia a împiedicat dispersia norului de fum pe o zonă mare. „Efectele incendiului s-au simţit local pe 100-200 de metri împrejur. Mai departe nu putem vorbi despre o poluare”, ne-a declarat Gabriel Ciuiu, inspector la Administraţia de Mediu Bucureşti.

Mai multe