S-a întors iarna!
Parcă suntem în plină iarnă, nu în prag de primăvară. A nins viscolit ieri în jumătatea de nord a ţării, iar vântul a suflat năprasnic în toate regiunile. Traficul a fost mult îngreunat pe mai multe drumuri naţionale.
Aerul extrem de rece de la Polul Nord a ajuns de ieri în ţara noastră, după ce a făcut probleme în Europa. A nins mult în Crişana şi Maramureş, unde stratul de zăpadă a ajuns peste noapte la 10-15 cm.
Şoferii maşinilor de mare tonaj au avut probleme în Pasul Gutâi, din cauza gheţii de pe carosabil. Traficul a fost blocat mai multe ore pe DN18B, la ieşirea din Baia Mare, din cauza a două TIR-uri care au derapat. Circulaţia rutieră se desfăşoară cu greutate în Pasul Tihuţa, pe DN 17, principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova, din cauza ninsorii viscolite, stratul de zăpadă măsurând în zonă 10-12 cm. Şi pe drumurile din judeţul Bistriţa-Năsăud se circulă în condiţii de iarnă.
Ninsori abundente au căzut şi în judeţele Suceava şi Timiş, unde gheaţa de pe carosabil creează probleme în trafic. În Suceava, pe DN 17, o dubă a ajuns în şanţ după ce a derapat.
„Vântul a avut rafale de peste 70 km/h în Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova, iar la cele mai mari altitudini au fost şi peste 100 km/h. În Capitală, temperatura maximă a fost de 7 grade, dar din cauza rafalelor de vânt, de 55 km/h, senzaţia a fost ca la 3 grade", ne-a informat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM. Din cauza vântului, un panou publicitar din faţa magazinului Unirea din Capitală s-a desprins şi a lovit două femei, acestea fiind transportate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile. Şi temperaturile se schimbă drastic de la o zi la alta.
„Cea mai mare scădere de temperatură a fost în Crişana, unde au fost cu 10 grade mai puţin ca în ziua precedentă: minus 3 grade la prânz, dar vântul a făcut să fie frig ca la minus 12 grade. Sâmbătă noapte spre duminică, se răceşte: în estul Transilvaniei sunt prognozate minus 16 grade. De luni, de la o zi la alta, se încălzeşte, iar joi sunt prognozate 18 grade în sudul ţării", ne-a mai informat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.
50 de maşini s-au ciocnit pe o autostradă din Ungaria
Cel puţin şase autocare pline cu români au rămas blocate în viscolele din Ungaria, unde meteorologii au emis „cod roşu". Autostrăzile M1 şi M7 sunt blocate din cauza troienelor de zăpadă care s-au format ca urmare a vântului foarte puternic, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Autorităţile române iau în calcul închiderea vămilor cu Ungaria.
A fost dificilă scoaterea răniţilor din maşinile distruse
„Până în acest moment, misiunea diplomatică din Budapesta a primit numeroase solicitări din partea cetăţenilor români blocaţi pe autostrăzile M1 şi M7. Numărul estimat al cetăţenilor români blocaţi pe şoselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt şi şase autocare blocate care se află în contact cu ambasada", informează MAE.
Din pricina viscolului, aproximativ 50 de maşini au fost implicate într-un accident în lanţ, pe autostrada M7. Maşinile au fost proiectate unele peste altele, iar mulţi oameni au rămas prinşi între fiarele contorsionate. Cel puţin unul a murit, iar alţi 40 au fost răniţi. În carambol au fost implicaţi şi doi români, însă ei sunt răniţi uşor, informează reprezentanţii MAE. În zona de nord-est a Ungariei se aşteaptă temporar ploaie îngheţată. În zonele mai înalte din nord stratul de zăpadă poate ajunge la 30 cm.
Sosirea primăverii nu îi scapă pe şoferi în mod automat de grija anvelopelor de iarnă. Poliţiştii atrag atenţia că în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică până la care e obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă. Acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Aşadar, dacă ai ghinionul să circuli primăvara sau chiar vara pe vreo porţiune de drum montan acoperit cu zăpadă, rişti amenzi usturătoare. Neechiparea corespunzătoare a maşinii se pedepseşte cu amenzi de la 630 la 1.470 de lei şi retragerea talonului. (Călin Radu)
Prof. dr. Mircea Cinteză, specialist cardiolog
Medicii atrag atenţia că schimbarea bruscă a vremii, dar şi variaţiile de presiune atmosferică i-ar putea afecta serios pe cardiaci şi pe astmatici. Bolnavii cronici, îndeosebi cardiacii, astmaticii şi cei care suferă de reumatism, trebuie să fie foarte precauţi în aceste zile, în care variaţiile de presiune atmosferică sunt mari. „În cazul cardiacilor ar putea apărea durerile în piept, senzaţia de lipsă de aer, creşterea tensiunii arteriale sau palpitaţiile. Dacă aceste simptome persistă, trebuie să se prezinte la medic. Eu le recomand ca, în aceste zile, să evite să iasă din casă şi să urmeze cu sfinţenie tratamentul cronic", ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteză, specialist cardiolog. De suferit ar putea avea şi reumaticii, deoarece durerile se amplifică în zilele cu precipitaţii. (Oana Neacşu)
Prognoza pe 3 zile