S-a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Noile restricţii anunţate de Raed Arafat

13 octombrie 2020 21:21   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, după şedinţa CNSU, că s-a decis propunerea prelungirii stprii de alertă cu 30 de zile. La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a prezentat restricţiile care vor fi impuse progresiv, în funcţie de rata de infectare.

Iată principalele hotărâri luate de CNSU, potrivit lui Raed Arafat:  

  • Cu privire la purtarea măştilor de protecţie, sub o incidenţă de 3 la mie,măştile  sunt obligatorii în zonele pietonale şi în orice zonă aglomerată.
  • La o incidenţă de peste 3 la mie, purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile deschise.  
  • În privinţa restaurantelor sau a teatrelor, acolo unde incidenţa este sub sau egală 1,5 la mie, acestea funcţioneză cu 50 la sută din capacitate.  
  • La o incidenţă între 2,5 şi 3 la mie, teatrele şi restaurantele pot funcţiona la o capacitate de 30 la sută până la ora 23.00. Peste indicele de 3 la mie,activitatea acestora va fi sistată.  
  • În privinţa hotelurilor, Raed Arafat a declarat că acestea vor servi masa doar persoanelor cazate în locurile respective, la o incidenţă depeste 3 la mie.
  • Cu privire la campania electorală, şeful DSU a precizat că evenimentele în interior se vor limita la 20 de persoane, iar cele din exterior la maxim 50 de persoane, potrivit adevărul.ro.
  • Sunt interzise nunțile și botezurile
  • „Este foatre greu să se respecte regulile. Nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție și necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a spus Arafat. El a precizat că botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale pentru aceste ceremonii. Acestea se pot desfășura în prezența a cel mult 16 persoane. „Este vorba despre mesele festive”, a precizat el. „Dacă situația se îmbunătățește se poate reveni asupra acestui lucru”, a adăugat Arafat.
Mai multe