S-a redeschis Muntele Athos pentru pelerini. Care sunt condițiile în care mânăstirile pot fi vizitate
Veste bună pentru pelerinii care vor să viziteze mânăstirile de la Muntele Athos. Zona este din nou deschisă credincioșilor începând cu data de 11 mai 2021. Accesul a fost restricţionat din cauza pandemiei de coronavirus iar acum este permis cu mai multe condiții
Pentru a putea intra pe teritoriul elen, pelerinii trebuie să prezinte un rezultat PCR negativ sau adeverinţa de vaccinare cu mai mult de 14 zile de la rapel. În funcţie de programul ales, pelerinii vor avea posibilitatea să viziteze şi să se închine la locurile sfinte din Muntele Athos, din insulele Eghina şi Evia, dar şi din Nea Makri.
Sfânta Chinotită, organismul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos, s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni și a decis ca intrarea pelerinilor în Sfântul Munte să fie permisă. Potrivit basilica.ro, organismul este constituit asemenea unui parlament din 20 de delegaţi ai celor 20 de mănăstiri athonite. Decizia vine însă cu anumite condiții. Sfânta Chinotită a hotărât în primul rând că deplasarea în Muntele Athos către o altă așezare monahală decât cea la care a fost invitat pelerinul este strict interzisă. În al doilea rând se vor emite diamonitirioane (permise speciale de intrare în zona), pentru un număr limitat de pelerini, în funcție de forma de organizare a așezărilor monahale:
-10 pentru fiecare mânăstire;
-cinci pe Kiriakon pentru fiecare schit Chinovial (în care sunt călugări organizați în comun);
-două pe Kiriakon pentru fiecare schit Idioritmic ( în care fiecare călugăr este independent);
- unul pentru fiecare Chilie/Colibă/Sihăstrie.
Potrivit doxologia.ro, Kiriakon este biserica centrală al unui schit de pe Muntele Athos. Kirikonul este biserica în care se adună monahii de la toate chiliile schitului pentru slujba de duminică şi pentru sărbătorile mai însemnate.
Citiți și