S-a rupt Coaliția! Miniștrii USR PLUS au ajuns la Guvern cu demisiile în mână

7 septembrie 2021 10:21   Național
Ultima actualizare:

Miniștrii USR PLUS și-au anunțat luni seară demisiile, iar marți dimineață au ajuns la Guvern pentru a le depune. În acest moment Coaliția este ruptă, iar România a intrat, oficial, în criză politică.

Miniștrii USR PLUS au început să sosească încă de dimineață la sediul Guvernului pentru a-și înainta demisiile și a le înregistra la Secretariatul General al Guvernului. Dan barna anunțase încă de aseară că acest lucru va avea loc la primele ore ale dimineții. În acest moment guvernarea a rămas în mâinile PNL-ului și ale UDMR-ului.

Primii miniștri care au ajuns la Palatul Victoria au fost Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, vicepremierul Dan Barna și Claudiu Năsui, ministrul Economiei. 

Miniștrii USR PLUS și-au prezentat demisiile. 6 momente cheie ale crizei politice

  • Reamintim faptul că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte în ședința de Guvern din 1 septembrie controversatul proiect de investiții locale „Anghel Saligny”, cu care USR PLUS nu a fost de acord.
  • Pentru că nu avea aviz din partea ministerului Justiției, iar ministrul Stelian Ion refuza să-l acorde, premierul îl demite și îl pune interimar pe Lucian Bode.
  • Vineri, proiectul este adoptat, iar reacția USR PLUS este virulentă.
  • Alianța depune o moțiune de cenzură împreună cu AUR, dar prezentarea acesteia în Birourile Permanente Reunite eșuează de trei ori din lipsă de cvorum.
  • Luni, Dan Barna anunță demisiile miniștrilor USR PLUS din Guvern, iar marți oficialii le depun la palatul Victoria.
  • Tot marți este reprogramată o nouă întâlnire a Birourilor Permanente Reunite pentru prezentarea - a patra oară - a moțiunii de cenzură. 

Dan Barna: „Cîțu nu are respect pentru adevăr”

„Am decis că nu putem merge mai departe cu un premier care nu are un minim respect pentru adevăr”, a spus Dan Barna, anunțând demisiile miniștrilor USR PLUS. „Prin aceste demisii se deschide calea venirii în Parlament pentru un vot de încredere. Fie PNL acceptă că USR PLUS e un partener serios și responsabil și atunci mergem mai departe, fie PNL decide să funcționeze pe model USL, PSD este alături acolo de Florin Cîțu”, a continuat Barna.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis și Florin Cîțu, întâlnire la Cotroceni pe fondul crizei din Coaliție

Mai multe