S-au verificat alimentele! Vezi ce au descoperit specialiștii
Suntem coșul de gunoi al Europei! Asta au afirmat sus și tare reprezentanții patronalelor din industria alimentară. Slovacii, cehii, polonezii și ungurii s-au arătat la fel de revoltați. Astfel că și autoritățile din România s-au decis să facă teste la mâncărurile importate. Și, ce să vezi? Doar mierea a ieșit cu probleme.
11 hipermarketuri, în special din București, precum Segros, Billa, Metro, Lidl, Penny, Kaufland, Profi, Cora, Mega Image și Carrefour au fost luat la puricat de către specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii.
Aceștia au luat aleatoriu câteva produse din raft și le-au analizat doar din punct de vedere microbilogic, nu și al diferențelor de calitate care ar putea exista în mărfurile vândute în România și cele prezente pe rafturile din Occident.
În total 175 de probe, dintre care 46 de produse din carne, 46 produse din lapte, 16 produse din pește, 52 de fructe și legume, 11 probe de miere și 4 de paste și piureuri de fructe. După ce le-au analizat în trei laboratoare, au descoperit un singur produs neconform - miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.
"Acest coefient este o depreciere calitativă. Era miere, numai că zahărul nu era era de cea mai bună calitate”, a declarat Geronimo Brănescu, directorul general al ANSVSA.
Este vorba despre un lot de 396 de recipiente marca ”Fleur de miel”, a câte 500 de grame, din care 108 recipiente au fost retrase. Restul recipientelor au fost comercializate.
Testele nu ne arată dacă suntem coșul de gunoi al Europei
Și totuși, controlul nu ne arată dacă mâncăm sau nu mai prost decât europenii din Vest.
Pentru asta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că a trimis scrisori către omologii săi din Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Franţa, în care îi roagă să permită experţilor români să verifice alimentele pe teritoriul acestor ţări, pentru a le compara calitatea cu cea a alimentelor vândute sub aceleaşi mărci în România.
La sfârşitul lunii februarie, ministrul Petre Daea anunţa că Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor urmau să verifice dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.
S-a sesiat și Avocatul Poporului
În plus, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, luna trecută, şi a anunţat că va face o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, după protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare. Sesizarea din oficiu viza posibila încălcare a articolelor 16 şi 34 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, a anunţat Avocatul Poporului.
Producătorii se apără susţinând că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale. Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulţi cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.
Consumatorii din Europa Centrală şi de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989.