Să-i credem? Restituirea taxei auto, printr-o simplă cerere
Guvernul anunță că va aproba astăzi (29 martie) o Ordonanță de Urgență prin care se va stabili cum se va face restituirea taxei auto. Conform proiectului, totul se va face doar în baza unei cereri.
Nu va mai trebui să aduci documente ca să dovedești că ai plătit taxa, anunță guvernanții. Astăzi (29 martie), Guvernul va stabili cum se vor restitui taxele auto plătite ilegal în anii trecuți, inclusiv timbrul de mediu, scrie news.ro.
Restituirea nu va mai fi condiționată de prezentarea dovezii plății, au propus într-un document legislativ aflat în dezbatere cei de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Atâta vreme cât în cererea de restituire scrie clar cine a plătit taxa și pentru ce mașină anume, cei de la Fisc vor verifica în sistemul propriu dacă plata s-a făcut pe acel nume. Iar simplificarea aceasta îi va viza chiar și pe cei care au făcut cereri deja, inclusiv pe plătitorii care nu au înmatriculat mașina pe numele lor.
Așadar, pentru cei care nu au depus încă cererile sau le-au depus fără dovada plății, restituirea taxelor se va face mai simplu.
”În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule”, scrie în proiectul de OUG, unde se precizează că noile prevederi se vor aplica și celor care au făcut deja cereri la Fisc.
Așadar, nu va mai conta dacă beneficiarul are sau nu dovada că a plătit taxa la vremea respectivă, pentru că paragraful de mai sus va înlocui cerința ca el să anexeze la cererea de restituire dovada taxei (originalul sau o copie).
Acum, cei care au plătit taxele, dar nu au înmatriculat mașina pe numele lor, sunt acum obligați să aducă documentul de plată în original, din care reiese plata taxei neutilizate. Nici această dovadă nu va mai fi necesară la cererea de restituire, proiectul de OUG în dezbatere urmând să abroge această cerință.
Cei de la MFP au subliniat faptul că cei de la Fisc pot oricum să vadă în baza lor de date cine și cât a plătit, așa că a aduce hârtii pentru a dovedi ceea ce există deja în format electronic este lipsit de sens.
”Astăzi, oamenii depun o serie de documente în copie ca dovadă şi simplificarea constă în faptul că acele persoane care doresc recuperarea acelor sume s-o facă doar prin simpla depunere a unei cereri în care este CNP-ul, iar noi verificăm baza de date că plata s-a făcut de către acea persoană şi să primească banii fără alte documente”, a spus ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, citat de news.ro.