Să vă afumaţi bine! Ultimele zile de «libertate» pentru fumători
Fumători din toate colţurile ţării, uniţi-vă! Pe 16 martie aveţi ocazia să trageţi ultimul fum în cafenele, cluburi şi orice spaţiu de interes public acoperit. Patronii localurilor din întreaga ţară organizează petreceri de rămas bun pentru cel mai dăunător obicei al clienţilor lor. Deci, să ne afumăm împreună!
Reprezentanţii localurilor din întreaga ţară se pregătesc de punerea în aplicare a legii antifumat ca de Revelion. De fapt, petrecerile de mâine şi poimâine sunt un fel de parastas al celui mai dăunător obicei al omenirii, fumatul în spaţii închise. Din 17 martie, nimeni nu-şi va mai putea aprinde ţigara în clădiri publice şi spaţii de alimentaţie publică, din cauza intrării în vigoare a modificărilor Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun. Românii sunt aşteptaţi să se „închine” Zeului Fum în nenumărate cluburi din ţară. De exemplu, administratorii clubului E-Varză din Capitală (str. Episcopul Radu 28) îi cheamă pe vicioşi să „tragă în piept ultima ţigară”, mâine seară, începând cu ora 19.00. Va fi concert Barock şi, mai mult ca sigur, fum să-l tai cu cuţitul. Intrarea costă 10 lei. Miercuri seară, de la 21.43, acelaşi club va găzdui concertul „Fără Fumuri” al trupei FolkFrate!, iar accesul e 15 lei.Tot mâine, în Drunken Lords din Centrul Vechi (intrarea Şelari 2-5) se va bea şi se va fuma în „memoria” dreptului la fumat. Petrecerea începe la ora 19.00, iar accesul e gratuit. Localurile din Capitală au ales şi alte metode năstruşnice de a spue „Adio, fumatului” în spaţiile închise. De exemplu, reprezentanţii berăriilor Oktoberfest din Centrul Vechi au organizat un concurs, în urma căruia clienţii au fost recompensaţi cu bere la dozator şi pachete de ţigarete. Ce au avut de făcut? Să accepte să fie fotografiaţi fumând, să urce pozele pe Facebook şi să obţină cât mai multe aprecieri din partea cunoscuţilor. „Am botezat concursul Muzeul Fumatului, fiindcă acest obicei devine istorie, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi tot ce e istorie ajunge, într-un final, la muzeu. Probabil că poze cu oameni fumând nu vom mai găsi decât la muzeu şi pe site-ul nostru”, ne-a spus Cătălin Berbece, responsabil de comunicare al berăriilor Oktoberfest din Capitală.Şi în Timişoara se va petrece în cinstea fumătorilor şi a viciului lor. Marţi, timişorenii sunt cheamţi în clubul Tambur (str. Ciprian Porumbescu 6), la ora 19.00, să spună „Bye, bye smoking inside”. Şi, fiindcă mulţi fumători suferă în această perioadă, petrecăreţii trebuie să vină îmbrăcaţi în negru pentru a intra în atmosfera de „priveghi”. „Haideţi să ne fumăm minţile pentru ultima oară” este sloganul unei alte petreceri organizate în cafeneaua timişoreană Scârţ Loc Lejer (str. Laszlo Szekely 1). Românii sunt încurajaţi să vadă partea plină a paharului odată cu aplicarea noii legi, care îi scoate pe fumători în aer liber şi care îi protejează cu adevărat pe cei care n-au pus în viaţa lor gura pe ţigară.
Unde vei putea pufăi din 17 martie
Legea 15/2016, care completează Legea 349/2002, numită şi legea antifumat, e hulită de mulţi români pe motiv că discriminează fumătorii. În realitate, actul normativ încearcă să protejeze populaţia nefumătoare de efectele nocive ale inhalării fumului de ţigară. Conform medicilor, circa 70 de români mor zilnic din cauza bolilor asociate fumatului, în timp ce anual circa 50.000 îşi pierd viaţa din această cauză.Din 17 martie mai puteţi fuma doar în faţa localurilor (cluburi, cafenele, baruri) şi intituţiilor publice, care trebuie să deţină locuri pentru fumători. Pe terase, fumatul e permis, doar dacă nu au pereţi şi sunt în aer liber. În parcuri şi pe plajă se poate fuma, însă nu în imediata apropiere a locurilor de joacă pentru copii. Pe stadioane şi în balcoanele deschise ale clădirilor de birouri fumatul a fost interzis.Nerespectarea prevederilor legii se sancţionează cu amenzi de la 100 la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice. Reprezentanţii localurilor şi ai instituţiilor publice sunt pasibili de amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, la care se adaugă măsuri complementare de închidere a unităţilor.Amenzile sunt constatate şi aplicate de ANPC, de reprezentanţii instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii (direcţiile de sănătate publică), de Poliţia Locală şi de instituţiile din subordinea Ministerului de Interne (ISU, Jandarmerie).Singurele produse din tutun acceptate în spaţii închise vor fi cele prin care tutunul nu este ars, în această categorie intrând ţigările electronice cu substanţă lichidă. Atenţie, însă! Ţigările electronice nu mai sunt permise în mijloacele de transport în comun.