Sâmbătă a intrat în vigoare noul Cod Rutier! Click! îţi spune toate modificările

18 ianuarie 2013 15:38   Național
Ultima actualizare:

Începând de sâmbătă, au intrat în vigoare noile reglementări ale Codului Rutier. Şi, dacă şoferii vor trebui să treacă printr-un examen medical la reînnoirea permisului de conducere expirat, bicicliştii dar şi conducătorii de mopede vor avea o viaţă şi mai grea. Iată care sunt noile reglementări rutiere.

Vizită medicală la preschimbarea permisului

Pentru prelungirea valabilităţii permisului de conducere şoferii trebuie să efectueze înainte o verificare medicală corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Până acum, la reînnoirea unui permis auto expirat nu se impunea efectuarea unei examinări medicale. Fişa medicală trebuie eliberată de o unitate medicală autorizată şi trebuie depusă în original şi copie.  

Scuterele se conduc numai cu permis

Dacă până acum persoanele care conduceau scutere nu aveau nevoie de permis, lucrurile s-au schimbat. Cine va dori să meargă cu scuterul pe drumurile publice va fi nevoit să susţină un examen teoretic şi unul practic într-un poligon special amenajat. Astfel, s-a introdus categoria de permis AM care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani.

Amenzile de circulaţie vor putea fi contestate

Noul Cod Rutier vine şi cu o veste bună pentru şoferii care contestă în instanţă procesele verbale ale contravenţiilor rutiere.

De exemplu, până acum, un şofer contesta un proces verbal în instanţă, iar hotărârea justiţiei era definitivă şi irevocabilă. De acum încolo, odată cu noile reglementări impuse, şoferul poate contesta hotărârea judecătorească cu recurs.

Bicicliştii vor circula pe piste special amenajate

Noile reguli de circulaţie prevăd că, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Cei care nu respectă legea vor fi amendaţi de către poliţiştii rutieri.

Conform noilor prevederi care au intrat de astăzi în vigoare, Codul Rutier mai include în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte amendă) şi nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor.

Permisele de conducere au un nou model

Modul în care sunt aranjate elementele de identificare diferă puţin. Pe noile permise de conducere apar informaţii despre problemele medicale ale conducătorului auto: dacă poartă ochelari, lentile de contact, dacă are aparat auditiv sau proteză pentru unul sau mai multe dintre membre.

Pe permis vor fi notate toate restricţiile pe care titularul le are atunci când şofează cum ar fi restricţia la călătoria pe timpul zilei, restricţie la călătoria în interiorul unui oraş, a unei zone, etc.

Vechile permise de conducere rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate astfel încât conducătorii auto nu trebuie să îşi schimbe permisele odată cu apariţia celor noi.

Ei îşi vor păstra vechiul permis, urmând ca în momentul când acesta expiră să li se elibereze documentul în noul format. Noile permise auto vor fi valabile 10 ani de la emitere, în cazul şoferilor amatori şi 5 ani pentru şoferii profesionişti. Costul unui permis preschimbat este de 68 de lei. În cazul în care permisul se pierde sau este furat, autorităţile competente sunt obligate să elibereze un duplicat care se poate folosi până la data expirării, obţinerea unui nou permis nefiind obligatorie.

Mai multe