Sandvişul cu brânză, gustarea ideală pentru elevi

6 februarie 2012 19:54   Național
Ultima actualizare:

Copiii au nevoie de energie să înveţe. Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar.

Nutriţia corespunzătoare şi somnul suficient sunt cei mai importanţi factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învăţare. Şi tot ei, pot stimula sistemul imunitar, mai ales pe perioada sezonului rece, când acesta este scăzut, iar noi trăim în mod constant, într-o adevărată "supă" de bacterii şi viruşi.

Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele şi de aceea un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, pot susţine ritmul de viaţă al şcolarului de azi.

Iată câteva idei de pacheţel care se poate consuma la şcoală, dar şi regulile de igienă care trebuie respectate:

*  sandviş cu pâine integrală sau de secară cu brânză nesărată sau carne de pui/curcan şi foaie de salată;*  fructe proaspete sau sucul proaspăt stors;*  legume curăţate şi tăiate în felii sau rondele: ardei roşu, gogoşari, morcovi, ţelină împreună cu migdale;*  fructe uscate în amestec cu nuci, migdale, alune neprăjite;*  sana sau lapte bătut natural (ambalate în recipienţi cu dop etanş) cu biscuiţi digestivi (bogaţi în fibre) sau cu o chiflă de graham unsă în mijloc cu unt de alune;*  nu uitaţi ca atunci când faceţi pacheţelul pentru şcoală, să puneţi înainte de toate în ghiozdan un articol de igienă pentru dezinfectarea mâinilor înainte de masă (gel antibacterial, şerveţele umede, etc);*  ţineţi seama de faptul că pauza nu durează mai mult de 10-15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie să fie proporţională cu timpul necesar ingerării ei;* pentru copii, aspectul alimentului contează foarte mult, de aceea se pot folosi containere din plastic, cu capac, pentru ca alimentele să rămână integre ca formă;* evitaţi alimentele gătite, care sunt perisabile, sunt greu de manevrat, prezintă pericolul răsturnării şi au un miros greu pentru cei din jur.

A apărut primul manual de nutriţie pentru şcolarii mici

Autorul primului manual de nutriţie, avizat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, nutriţionistul Lygia Alexandrescu, militează pentru o alimentaţie echilibrată şi pentru o educaţie în acest sens.

"Educaţia nutriţională trebuie să înceapă în copilărie şi principiile acesteia să fie urmate pe tot parcursul vieţii, asigurându-se astfel o stare de sănătate robustă şi un nivel crescut de confort al vieţii, în toate etapele sale. Aşa s-a născut ideea acestui manual, dedicat copiilor din clasa a IV-a, copii care au deja noţiunile de bază privind corpul uman".

Mai multe