Sanitas: Peste 60% dintre angajaţii în spitalele publice sunt vaccinaţi sau au fost infectaţi în ultimele 6 luni

9 august 2021 9:55   Național
Ultima actualizare:

Federaţia Sanitas a anunțat, luni (9 august), că 60,14% dintre angajaţii în Sănătate sunt, fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari. Medicii sunt vacicnaţi în proporţie de 70%, potrivit unui studiu realizat de sindicalişti.

 Celelalte categorii de personal medical din spitale (farmacişti, biologi, chimişti, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi etc.) sunt vaccinate în proporţie de peste 50%

”În ceea ce priveşte celelalte categorii de personal medical, respectiv farmacişti, biologi, chimişti, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%. La aceştia se adaugă încă 5,12% care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile şi au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare şi să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Aşadar, şi numărul de vaccinaţi din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%). 40,73% sunt, în continuare, nevaccinaţi”, a mai transmis Sanitas.

Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinaţi

Medicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 70%, iar asistenţii medicali în proporţie de aproape 60%.

”Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinaţi; 68,52% sunt vaccinaţi (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză); la aceştia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele şase luni şi au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicaţii la vaccinare”, a mai transmis Sanitas.

Federaţia Sanitas a precizat, de asemenea, că aproape 60% dintre asistenţii medicali care lucrează în spitale sunt fie vaccinaţi, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2.

”Statistic, 55,28% dintre asistenţii medicali sunt vaccinaţi (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenţi medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele şase luni şi au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. 40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicaţii medicale la vaccinare (...) 60,14% dintre angajaţii în Sănătate sunt, fie vaccinaţi, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni şi au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare - în cazul lor - poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Tot în această valoare procentuală a fost inclusă şi categoria celor care au contraindicaţii medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secţiune este foarte mic (sub 0,01%). Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât şi pentru personalul TESA şi administrativ. 39,86% dintre cei angajaţi în spitalele publice au decis să amâne, cel puţin deocamdată, vaccinarea”, au mai precizat sindicaliştii.

Mai multe