Sânzienele sau Drăgaica. Superstiții legate de dragoste și căsătorie

23 iunie 2021 22:55   Național
Ultima actualizare:

În 24 iunie se sărbatoresc Sânzienele, o celebrare a Soarelui, a iubirii şi a fertilităţii. Iată care sunt cele mai cunoscute credințe, tradiții și superstiții legate de această sărbătoare!

În calendarul creștin ortodox, data de 24 iunie  este o zi de mare sărbătoare care marchează nașterea Sfântul Ioan Botezătorul. Este însemnată în calendar cu cruce roșie ceea ce, conform credinței,  presupune că în această zi nu se fac treburi casnice, nu se spală și nu se muncește câmpul. Însă, tot legat de această zi de 24 iunie sunt sărbătorite și Sânzienele (sau Drăgaica în sudul țării).

Cine sunt Sânzienele?

Potrivit site-ului de delalumeadunate.ro, în credința populară românească, Sânzienele sunt considerate a fi niște femei foarte frumoase, zeițe nocturne ascunse prin pădurile întunecate neumblate de om, cu puteri magice. Prin locurile pe unde trec pot da proprietăți tămăduitoare plantelor și miresme fermecătoare florilor.  

Noaptea de Sânziene

Noaptea dinspre 23 înspre 24 iunie este una magică în care cerurile se deschid și Sânzienele se prind într-o horă și dansează la lumina lunii. Dansul lor este însă ascuns de privirea oamenilor iar pământul pe care s-au ţinut în horă va arăta ca ars nu nu va mai da rod. Legenda spune că cei ce vor îndrăzni să le privească dansul se vor imbolnăvi grav sau își vor pierde mințile sau vocea.

Tot în această noapte, când cerurile se deschid, se spune că persoanele cu har pot înțelege  graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor. Noaptea de Sânziene este, aşadar, una magică și plină de încărcătură spirituală.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

În diferite zone ale țării, de Sânziene sunt practicate unele obiceiuri specifice regiunii, care au rolul de a atrage norocul și belșugul sau de aflare a ursitei.

Căsătoria

În zorii zilei sărbătorii, fetele şi femeile merg la cules de flori de sânziene și împletesc apoi coroniţe. Cununa respectivă se aruncă pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămâne pe acoperiş înseamnă că cele care le-au împletit vor avea un trai bun în căminul lor sau că în acea casă va avea loc o nuntă în curând pentru fetele nemăritate. Dacă aceasta alunecă şi nu rămâne agăţată pe casă și au loc mai multe încercări, se spune că nunta va trebui să mai aștepte tot atâția ani.

Citește continuarea pe www.delalumeadunate.ro

Mai multe