Săptămâna altfel, cu teatrul de păpuși
Săptămâna 6-12 aprilie este cunoscută școlarilor ca „Săptămâna altfel”. Cu această ocazie, Teatrul Ţăndărică a programat o ministagiune specială, cu cinci reprezentații pe zi, în medie, și un total de 25 de spectacole, care pot fi urmărite la cele două săli, din str. Lahovari și str. Eremia Grigorescu nr 24.
Intitulat „Festivalul de Teatru Țăndărică Altfel”, evenimentul programat în „Săptămâna altfel” prezintă piese consacrate – precum „Albă ca Zăpada”, „Alice în Țara Minunilor”, „Capra cu trei iezi”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Cartea Junglei”, „Cenușăreasa”, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei și fata moșului”, „Frumoasa și bestia” –, dar și spectacole mai noi – precum „Parașutiștii” sau „Rapunzel”. Până la închiderea ministagiunii din „Săptămâna altfel”, la Țăndărică mai sunt programate zece spectacole.
„Săptămâna altfel” la Țăndărică
Despre acest festival din „Săptămâna altfel”, dar și despre aniversarea a 70 de ani de existență a Teatrului Țăndărică a povestit mai multe chiar directorul instituției, Călin Mocanu, invitat miercuri (8 aprilie) la Adevărul Live: „La Țăndărică, avem actori foarte mari, care ar avea loc în orice teatru din România şi care cunosc de fapt tehnici în plus”.
„Săptămâna altfel”, cu 25 de spectacole
„Sala noastră mare are 344 de locuri, iar anul trecut au trecut peste 130 de mii de copii şi am jucat 440 de spectacole. Teatrul Ţăndărică îşi împarte activitatea în două mari părţi, teatru de animaţie pentru copii şi pentru adulţi. Iar în repertoriul pentru adulţi avem «Faust», avem Shakespeare etc., iar acum am reluat, după 22 de ani «Adunarea păsărilor»”, a spus Călin Mocanu, cu ocazia evenimentului organizat în „Săptămâna altfel”.
„Săptămâna altfel”, și pentru copii, și pentru părinți
„Cel mai longeviv spectacol din Ţăndărică este «Cenuşăreasa» spetacolul lui Silviu Purcărete. A avut peste 700 de reprezentaţii... A rămas în aceeaşi formă de la prima reprezentaţie şi rigoarea de animat păpuşa este păstrată. E un spectacol de mare virtuoazitate, pentru că păpuşile acolo sunt foarte grele şi trebuie să «ai coloană» ca să le poţi ţine şi să poţi face artă cu ele”, a mai spus directorul de la Țăndărică, care îi invită și pe părinți, și pe copii la teatru, în „Săptămâna altfel”.
Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică a fost fondat în 1945. Prima secţie de marionete a fost manageriată de actriţa Lucia Calomeri, iar Nicolae Massim, Dorina Tănăsescu, Antigona Papazicopol, Lucia Georgescu sunt printre primii artiști care au dat viață păpușilor. De-a lungul timpului, aici au montat regizorii Radu Penciulescu, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Ildiko Kovacs, Irina Niculescu, Felix Alexa, Ion Caramitru ş.a. În perioada 1986-1999, directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache, sub a cărei conducere s-au jucat spectacole importante precum „Visul unei nopţi de vară”, „Adunarea păsărilor”, „Furtuna” și s-au montat pentru prima dată opere cu păpuşi – „Cenuşăreasa”, „Bastien şi Bastienne” și „Bărbierul din Sevilla”. Din anul 2000, conducerea teatrului a fost încredinţată lui Călin Octavian Mocanu.