Sara: «Mami, e cald în Africa?» Leii şi trigrii de la Zoo Oneşti au plecat la 15.000 km de România
Au avut o viaţă mizerabilă, în cuştile mici şi reci de la Zoo Oneşti. Marţi, au fost adormite, urcate în camion şi au început un drum lung spre libertate, tocmai în Africa.
Leul Tarzan, leoaica Simba şi fetiţele lor Sara şi Hera au scăpat de gratiile cuştilor în care s-au născut, de la Grădina Zoologică din Oneşti.
Familia de lei şi o pereche de tigri, Tomi şi Gerica, au fost primele care au fost salvate. La Oneşti, au rămas doi lei şi doi tigri, care vor ajunge în vară în paradisul animalelor din Africa de Sud.
Parcă ştiau că se va întâmpla ceva foarte bine. Nu au fost nervoase şi nu s-au speriat când au fost adormite.
Marţi, au fost anesteziate de medici cu experienţă în domeniul animalelor sălbatice, iar la ora 13.00 au plecat pe un drum lung, spre libertate. Vor merge cu un camion special, timp de 22 de ore, până în Elveţia, la Zurich, de unde vor fi îmbarcate la bordul unui avion cargo cu destinaţia Johannesburg, Africa de Sud. În total 15.000 km şi două zile pe drum.
Va merita efortul pentru că în rezervaţia Vier Pfoten „Stânca leilor” (Lionsrock) vor trăi liberi, pe o suprafaţă de 10.000 de mp, până la sfârşitul vieţii. Animalele sunt subnutrite şi au „toate bolile din lume”, dar vor fi tratate de specialişti. Vor trăi până la sfârşitul vieţii sub soarele blând savana africană.
Azi, o familie de lei şi o pereche de tigri, din Grădina Zoologică din Oneşti vor pleca spre „Stânca leilor” (Lionsrock), din Africa de Sud. Animale chinuite, flămânde şi bolnave.
Aşa arată cuştile speciale în care vor fi transportate animalele până la avionul care le aşteaptă la Zurich, Elveţia. Tigroaica Gerica va dormi tot timpul.
Tigrul Tomi îşi va reîntâlni perechea abia in rezervaţia din Africa de Sud.
Împreună cu ei trebuia să plece şi leii salvaţi de pe proprietaea lui Nuţu Cămătaru, în 27 februarie
A fost tămbălău mare în acea zi, până când animalele au fost tranchilizate şi transportate provizoriu la Grădina Zoologică Bucov.
Părea că vieţile lor se vor schimba radical, în bine. Însă birocraţia a blocat operaţiunea de salvare. Concret, animalele nu aveau nici un fel de document de provenienţă, de proprietate sau de sănătate.
„În mod surprinzător, în loc să confişte animalele, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu le-au preluat în custodie de la cei care le deţineau ilegal. Animalele au fost preluate cu proces-verbal în custodie şi aşa au fost predate la Bucov. Fundaţia Vier Pfoten îşi exprimă regretul faţă de situaţia creată de lipsa de profesionalism a unor funcţionari publici, care zadarnicesc eforturile de salvare a unor animale sălbatice deţinute ilegal. Responsabilii de la Garda de Mediu susţin că nu au competenţa de a autoriza relocarea leilor în Africa de Sud”, ne-a explicat Kuki Bărbuceanu, de la Vier Pfoten, coordonatorul acţiunii de salvare a animalelor lui Nuţu Cămătaru.
Vineri, carantina expiră, iar Grădina Zoologică nu are posibilitatea să hrănească şi să adăpostească permanent leii într-un spaţiu adecvat şi autorizat poentru această specie, a precizat Kuki Bărbuceanu.
De aceea, felinele trebuia să plece astăzi în rezervaţia africană, dar Garda Naţională de Mediu nu şi-a dat acordul pentru că nu a decis cine este proprietarul de drept al animalelor.