Sărăcie. Românii mănâncă mai puţină carne şi mezeluri faţă de acum cinci ani

28 iulie 2014 9:26   Național
Ultima actualizare:

Românii de rând trec pe lângă galantarele cu carne, se uită, dar puţini mai cumpără. Producătorii spun că a scăzut dramatic consumul, din pricina sărăciei.

Fleicile, copanele, cârnaţii rămân mult şi bine în galantare pentru că românii îşi permit cu greu să le mai cumpere. Consumul a scăzut cu 25% în ultimii 5 ani, spun producătorii din domeniu.

„Piața de mezeluri a scăzut cu 20-25% în ultimii cinci ani. Estimările inițiale pentru acest an prognozau o creștere zero, dar cei mai recenți indicatori arată o scădere de 1-2%”, a spus Ovidiu Duşleag, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), citat de Mediafax. Acesta spună că cei mai mulţi oameni aleg produse ieftine.

Acesta a afirmat că în UE, consumul mediu de carne pe cap de locuitor este de circa 85 kilograme pe an, în timp ce în România este puţin peste 60 kg/an/persoană. Asta înseamnă circa 150 de grame zilnic.

Carnea de porc rămâne în topul preferințelor consumatorilor români, iar mezelurile preferate sunt tot din carne de porc. Mai nou există o tendinţă de creştere a consumului de carne şi produse din carne de curcan.

Mai multe