Satele româneşti: o farmacie şi trei săli de «păcănele»

10 decembrie 2019 19:59   Național
Ultima actualizare:

Între două sape şi un rânit la porci, ce face ţăranul român? Joacă la păcănele! În satele din România au ajuns să funcţioneze de trei ori mai multe agenţii de pariuri şi jocuri de noroc decât farmacii, arată o analiză realizată de preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, publicată în Ziarul Financiar.

Casele de pariuri au înregistrat o evoluţie uluitoare în ţara noastră. Dacă în anul 1996 exista o singură casă de pariuri în România, iar în 2001 existau 61 de unităţi, în anul 2017 numărul lor se ridica la 3.700. În schimb, a existat o evoluţie interesantă după anul 2015, moment la care existau peste 30.000 de unităţi de jocuri de noroc la nivel urban şi 13.000 la nivel rural. Începând cu acest an, orăşenii s-au „plictisit“ de jocurile de noroc şi aproape 3.500 de unităţi s-au închis. În schimb, la sate, sălile de „păcănele“ au continuat să se înmulţească, deşi populaţia rurală a tot scăzut. 

Creşterea numărului de săli de „păcănele“ poate fi explicate prin faptul că foarte mulţi români sunt dependenţi de jocuri de noroc. Această problemă îi afectează pe aproximativ 100.000 de români, 13% din tinerii români în vârstă de 15 ani au jucat cel puţin o dată jocuri de noroc, respectiv 6% joacă frecvent (2-4 ori/lună sau mai frecvent). „Casele de pariuri arată că suntem un popor care visează doar bani şi care vrea să se îmbogăţească rapid. Este o piaţă incredibil de mare, iar dacă nu ar exista profit, unităţile s-ar închide. Doar că ele se înmulţesc pe zi ce trece şi produc din ce în ce mai mulţi bani. Asta arată un singur lucru: avem nevoie de bani cât mai rapid şi doar aşa putem spera că vine norocul peste noi”, explică sociologul Vladimir Ionoş, conform adevarul.ro. 

Mai multe