Satul unde birturile s-au închis după ce au dispărut asistaţii social

8 noiembrie 2019 17:26   Național
Ultima actualizare:

Reducerea numărului de beneficiari ai venitului minim garantat a avut efecte neaşteptate într-o comună din judeţul Iaşi. Costuleni este o comună formată din patru sate, situată în apropiere de municipiul Iaşi. Până acum trei ani, comunitatea avea un număr semnificativ de persoane care trăiau de pe o zi pe alta din ajutorul social, aproape 260.

Cum mulţi dintre cei care trăiau din mila publică erau oameni în putere, apţi de muncă, primarul din Costuleni, Mirică Dodan, şi-a propus să reducă până spre zero numărul asistaţilor, scrie adevarul.ro. Dodan a activat în trecut în mediul de afaceri şi şi-a folosit cunoştinţele pentru a-i ajuta pe săteni să se angajeze. A sunat personal la diverse firme, precum Salubris sau Delphi de la Iaşi, şi a găsit locuri de muncă pentru locuitori. Astfel, în ultimii trei ani, aproape toţi asistaţii au devenit angajaţi  şi câştigă acum cel puţin salariul minim pe economie.În prezent, din cei 258 de asistaţi câţi erau în 2016, în comuna Costuleni mai sunt 10. „Un fapt îmbucurător e că au dispărut barurile, având în vedere că lumea nu mai umblă beată prin comună, ci merge la muncă. La bar, aveau cont deschis - ajutorul social era deja într-un cont acolo. Acum, nici nu mai au timp, merg la muncă, rezolvă treburi acasă şi la serviciu”, spune primarul. 

În prezent, asistaţii social se adună dimineaţa nu pentru a merge la bar, cum făceau acum câţiva ani, ci pentru a urca în microbuzul pus la dispoziţie de cel mai mare angajator din judeţ, Delphi, care zilnic le asigură transportul până la Iaşi, la muncă. Această schimbare a afectat drastic doi antreprenori locali, care aveau deschise baruri în comuna Costuleni. Viorel Ursu a avut până anul trecut un astfel de local, însă a fost nevoit să îl închidă din lipsă de clienţi. Omul recunoaşte că, până să îngrădească terasa şi să pună lacătul pe uşă, cei mai mulţi dintre clienţii săi erau asistaţii social. „În ultima perioadă nu au mai fost clienţi fideli şi nici putere financiară, de aceea am închis de tot magazinul. Înainte, cei mai mulţi veneau la bar în perioada în care se dădeau pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale. Barul l-am închis, pentru nu mai am clientelă”, a spus Viorel Ursu.

Mihai Alin a avut şi el un spaţiu dedicat amatorilor de alcool din Costuleni. Bărbatul s-a reorientat acum şi, în loc de bere sau vodcă, vinde în special produse alimentare sau altele necesare pe lângă casă. „Până acum un an jumătate a fost bar, dar am închis din lipsă de clienţi, nu mai mergea. Clienţii veneau în special când făceau rost de bani. Fie că primeau alocaţiile, fie ajutorul de la Primărie. Acum, puţini mai dau bani pe alcool. Nu-i mai lasă inima să cheltuie pe băutură, au de făcut alte lucruri acasă”, spune şi Mihai Alin.

Mai multe