Scade teancul de acte pe care ni le cereau la ghişeu
Să trăim să o vedem şi pe asta! Premierul Dacian Cioloş spune că vom face mai puţine drumuri pe la instituţiile statului, că vom scăpa de multe din cozile de la ghişeele de acum. A aprobat, marți (28 iunie), o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.
Este visul oricărui român: să scape de cozile interminabile făcute la instituţiile de stat. ”Reducerea birocraţiei” se numeşte măsura luată marți de Guvern prin care se va elimina solicitarea copiilor legalizate. Urmează ca instituţiile care vor avea nevoie de cazier judiciar să îl solicite direct de la Poliţie, a anunţat premierul Dacian Cioloş, potrivit Agerpres. De asemenea, se va renunţa la solicitările de adeverinţe de venit pentru înscrierea la şomaj, la taxele pentru ridicarea buletinului şi a paşaportului.
„În primul rând, cazierul judiciar se va solicita doar între instituţii, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliţie pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate. Instituţiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliţie, fără să ceară cetăţeanului să treacă de la un ghişeu la altul şi să ia o hârtie să o ducă la alt ghişeu. Apoi, copiile după buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate şi trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente şi hârtii deplasate la o instituţie sau alta. Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice. Instituţiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul pe loc. La ridicarea buletinului şi a paşaportului, cetăţenii vor plăti o singură taxă şi într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituţii. Şi celebrele adeverinţe de venit pentru înscrierea la şomaj vor fi eliminate”, a explicat Dacian Cioloş, la Radio România Actualităţi. Premierul a precizat că acest proiect are la bază propuneri făcute de cetăţeni.
Vom scăpa de cozi fără sens
Prim-ministrul a anunţat că au fost luate măsuri şi pentru ajutarea investitorilor care au cerut ca două formulare ANAF să fie simplificate. ”Deja am anunţat faptul că la ANAF diferitele taxe şi impozite vor putea fi plătite şi cu cardul, şi nu doar cash sau prin transfer bancar”, a explicat premierul Cioloş.
Acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreţinere, nu va mai fi condiţionată de plata impozitelor şi taxelor locale pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, a stabilit Guvernul ieri.
Click! spune
Şi la capitolul afaceri se stă la coadă în ţara noastră. România se află pe locul 55 din 189 în clasamentul global privind uşurinţa cu care o companie îşi poate plăti taxele. O firmă de la noi are de făcut 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de sub zece plăţi.
Fără impozit, la darea în plată?
Guvernul urma să aprobe în şedinţa de ieri şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât românii care dau în plată, adică dau casa băncii pentru a le fi şterse obligaţiile de plată, vor fi scutiţi de plata impozitului datorat statului. Astfel, Guvernul îi scuteşte de plata impozitului pe transferul de proprietate în cazul operaţiunilor de dare în plată pe cei care apelează la această procedură pentru o singură proprietate. De asemenea, scutiţi de impozit sunt şi cei care au fost deja executaţi silit şi nu au plătit impozitul pentru transfer, devenind datori la stat. Până acum, în momentul încheierii actului de dare în plată, cel care renunţa la casă trebuia să plătească un impozit către stat de circa 2% din soldul creditului care urmează să fie şters.