Scandal fără precedent la un mare spital din Iași. 2 medici, bănuiți că ar fi consumatori de droguri
În cadrul unei ample acțiuni a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), desfășurate luni, 18 noiembrie, doi medici rezidenți de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași au fost identificați printre cei 70 de consumatori de substanțe interzise vizați de anchetă.
Operațiunea, denumită „Școala”, a fost pregătită timp de mai multe luni de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași, și a presupus efectuarea a 50 de percheziții domiciliare în județele Iași, București, Galați, precum și în orașele Pașcani și Podu Iloaiei.
Potrivit unui comunicat oficial al Parchetului, ancheta vizează infracțiuni de trafic de droguri de risc și de mare risc, precum și operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive, desfășurate în principal în mediile școlare.
Din cele 40 de persoane suspectate, majoritatea sunt elevi și studenți de pe raza județului Iași. În plus, circa 70 de consumatori urmează să fie audiați, incluzând și cei doi medici rezidenți.
Informații confirmate de surse judiciare
Conform surselor Libertatea, cei doi medici rezidenți, identificați drept I.S.Z. și R.R.N., sunt specializați în gastroenterologie și își desfășoară activitatea sub coordonarea profesorului doctor Anca Trifan, directoarea Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.
Unul dintre aceștia este și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. O sursă medicală a declarat că suspiciuni privind consumul de droguri de mare risc, inclusiv cocaină, planează asupra acestora de mai mulți ani, fiind vehiculate zvonuri că ar consuma substanțe interzise chiar în timpul gărzilor.
Un avocat care reprezintă unii dintre cei citați la audieri a confirmat implicarea celor doi medici și a unui student la Medicină, care ar fi abandonat recent studiile din cauza dependenței de droguri.
Acesta a sugerat că ancheta are o conotație politică, speculând că autoritățile ar dori să demonstreze în perioada campaniei electorale că iau măsuri împotriva consumului de droguri în școli.
Poziția oficială a autorităților și a spitalului
Într-un răspuns către Libertatea, DIICOT – ST Iași a precizat că așteaptă aprobarea structurii centrale pentru a putea oferi informații suplimentare. De asemenea, Spitalul „Sf. Spiridon” a evitat să facă o declarație fermă, susținând că nu a primit notificări oficiale legate de implicarea medicilor în anchetă.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, a subliniat că se așteaptă clarificări oficiale din partea autorităților.
Conform legislației române (Legea 143/2000), deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu este sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar deținerea de droguri de risc pentru consum propriu poate fi pedepsită cu amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani. În schimb, consumul în sine nu constituie infracțiune în România.
Această situație ridică întrebări importante cu privire la combaterea consumului de droguri în rândul cadrelor medicale și impactul asupra pacienților și a comunității. Autoritățile continuă să investigheze cazul pentru a stabili toate detaliile.