Scandal între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă din cauza concediului de odihnă

3 august 2018 11:46   Național
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că intră în concediu de odihnă și și-a desemnat singură înlocuitorul. Șeful statului spune că era sarcina lui să desemneze un interimar.

UPDATE Curtea Constituțională a României a anunțat că va analiza sesizarea președintelui în data de 14 august. Premierul Viorica Dăncilă va fi în concediu în perioada 6-13 august. Dăncilă și-a delegat atribuțiile, pentru această perioadă, vicepremierului Paul Stănescu.

Președintele Klaus Iohannis a cerut Curții Constituționale soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă. Motivul invocat este faptul că premierul și-a luat concediu delegându-i atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu.„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată în cererea președintelui, citată de Hotnews. Klaus Iohannis susține că premierul a omis să-i aducă la cunoștință „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”, împiedicând astfel acțiunea președintelui de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act. „Prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremația Constituției, precum și principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale”, se arată în sesizarea președintelui.

Mai multe