Scandal între Piedone și prefectul Capitalei, pe restricțiile de la sectorul 5. Ce decizie a luat Prefectura

25 martie 2021 9:19   Național
Ultima actualizare:

Se ascute conflictul dintre primarul sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, și prefectul Capitalei, Alin Stoica. Războiul a pornit după ce Piedone a anunțat o serie de restricții în sectorul 5, pentru perioada 25 martie - 11 aprilie, decizie pe care prefectul a contestat-o, spunând că astfel de măsuri nu se iau "pe bucățele de orașe, ci pe întreg orașul". Alin Stoica i-a cerut lui Piedone revocarea deciziei, care este „nelegală”, însă primarul sectorului 5 a spus că „măsurile stabilite se aplică". Momentan, ultimul cuvânt l-a avut prefectul, care a anunțat că prefectura va da în judecată primăria Sectorului 5.

”La Sectorul 5, Primăria a emis dispoziţii care nu sunt legale. Aseară am solicitat Primăriei Sectorului 5 să le retragă, astăzi de dimineaţă, în faţa refuzului respectiv, o să acţionăm în instanţă. Şi o să informăm şi Primăria să ştie că dispoziţiile respective sunt suspendate”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, citat de News.ro. El a precizat că dispoziţiile vor fi atacate în contencios administrativ.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Astfel de decizii nu se iau individual, de primării"

Primăria Sectorului 5 a anunţat miercuri reducerea programului la toţi agenţii economici din sector, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În replică, prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat că va fi verificată legalitatea hotărârii, explicând că astfel de decizii nu se iau individual, de primării, şi că există riscul să se creeze confuzie.

Ulterior, Prefectura Bucureşti a transmis că decizia este nelegală şi a cerut Primăriei Sectorului 5 să renunţe la aplicarea ei. Alin Stoica, prefectul Capitalei, îi cere primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, să revoce de urgenţă deciziile. În replică, primarul afirmă că dispoziţia a cărei revocare este cerută are la bază prevederile unui articol din OUG privind Codul Administrativ, "care conferă primarului atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local".

Restricțiile pentru sectorul 5 anunțate de primarul Piedone

  • Conform deciziei Primăriei de sector, în timpul săptămâni mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00.
  • În week-end, mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00.
  • Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.
  • Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcţiona după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.
  • Programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica după cum urmează: LUNI – VINERI – 07.00 – 17.00, SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – 07.00 – 15.00

”Nu ne dorim carantinarea totală a Capitalei. Este important să încercăm pe cât posibil limitarea răspândirii virusului, fără a afecta prea mult viaţa de zi cu zi. Fac apel la toţi cetăţenii Sectorului 5 pentru a da dovadă de spirit civic. Să respectăm aceste măsuri, pentru că, doar în acest fel, numărul de îmbolnăviri va scădea, iar autorităţile centrale nu vor fi nevoite să impună o carantină totală în ceea ce priveşte Bucureştiul”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Citește și:

Ministrul Educației: Școlile intră în online doar în localitățile carantinate. Ce se întâmplă cu examenele naționale

CNSU se reuneşte joi, urmând a propune noi restricţii pentru limitarea pandemiei

Mai multe