Scandalul alimentelor «otrăvite», în cifre
Vânzările pe piaţa lactatelor s-au prăbuşit în ultimele zile, ca urmare a scandalului în jurul laptelui contaminat cu aflatoxină, un produs cancerigen. Fermele, unităţile de colectare şi procesare, automatele de vânzare, toate au fost luate la puricat de inspectorii veterinari. Din 1335 de probe, doar în 67 de cazuri nivelul de aflatoxină a depăşit maximum admis de normele europene.
Carnea de curcan, pentru care UE sesiza anumite nereguli, este şi ea mai comestibilă ca oricând.Până şi scandalul înlocuirii cărnii de vită cu cea de cal s-a dovedit un mare fâs. Autorităţile au confirmat prezenţa de ADN de cal în procent de 1% în conservele din carne de vită. „Este o contaminare accidentală pe parcursul lanţului de distribuţie a cărnii. Nu poate fi vorba de fraudă", a mărturisit ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Click! îţi arată „bilanţul" scandalului alimentar care a lovit România în ultimele zile:
- Verificate: 785 ferme, 177 centre de colectare a laptelui, 134 de automate,239 de unităţi de procesare a laptelui- Probe prelevate: 1.335 de probe de lapte - Probe negative: 67 de cazuri.- Măsuri: 47 automate au fost suspendate, a fost interzisă activitatea de livrare a laptelui la unităţile cu nereguli, până la remedierea situaţiei.
2. Carne de curcan cu reziduuri de antibiotice
- alarmă falsă
3. Carne de cal în mici
- Din 1.920 de caserole a 800 de grame, au fost vândute 1.358 de bucăţi, restul, 562, au fost sechestrate şi distruse.
- Măsuri: SC Nicolin Srl, din Ploieşti, Prahova, a fost amendată cu 30.000 de lei, pentru fraudă.