Scandalul «trupurilor ascunse» de la Colectiv. Explicația INML

9 decembrie 2015 10:02   Național
Ultima actualizare:

Scandalul „trupurilor ascunse” de la Colectiv a început cu povestea lui Claudiu Petre, ulterior decorat de președintele Klaus Iohannis cu gradul de Cavaler. Reușise să iasă din clubul groazei viu, dar intrase înapoi de repetate ori pentru a-i salva și pe alții. În cele din urmă, Claudiu a sfârșit intoxicat cu cianurile provenite din fumul gros.

Prietenii și familia lui nu au aflat decât după două nopți. L-au căutat disperați, având speranța că încă este în viață. Au sunat la toate spitalele, dar numele lui nu era pe nici o listă, nici pe cea a răniților, nici pe cea a celor decedați. Au mers chiar și la INML, crezând că se află acolo, dar nu au găsit nimic.

În dimineața de duminică, 1 noiembrie, a venit vestea: Claudiu Petre era la morgă, unde prietenii lui îi căutaseră deja. Povestea lor a stârnit o întreagă vâlvă, existând ipoteza că autoritățile ar ascunde numărul real al cadavrelor.

La mai bine de o lună de la tragedie, Cătălin Tolontan a obținut un răspuns din partea medicului care a semnat certificatul de deces al lui Claudiu Petre, Mihnea Costescu.

A murit intoxicat

Se pare că tânărul fusese adus la INML încă din noaptea incendiului. „Imediat după accident, în acea noapte. A murit, cel mai probabil, la fața locului. Prezenta o concentrație de carboxihemoglobină foarte mare, 40%. O cantitate ce a determinat asfixia, deoarece hemoglobina nu mai putea transporta oxigenul la țesuturi. El, din câte am înțeles, a intrat în club de mai multe ori pentru a-i salva și pe alți participanți la concert. Poate fi motivul intoxicației cu ion cianură”, a răspuns Mihnea Costescu, pentru tolo.ro.

Doctorul nu știe dacă tânărul a murit la fața locului sau în ambulanță, dar cert este că era deja decedat când l-au adus paramedicii: „La fața locului s-au încercat, probabil, manevre de resuscitare, nu pot spune dacă a murit în salvare sau chiar înainte să fie urcat în ambulanţă. Cert e că a ajuns la INML dimineaţă devreme. Şi neidentificat. S-a făcut o fişă, avea 1,83m, între 35-40 de ani, îmbrăcat cu un tricou negru, pe care scria «SKANDAL». Dar nu i se cunoştea identitatea”.

Claudiu Petre a fost dus direct la INML în dimineața tragediei

Mihnea Costescu își amintește că el a fost adus direct la INML, fără a fi dus la vreun spital. Transportul s-ar fi făcut dimineața devreme: „Sunt documente în acest sens, transportul a fost făcut dimineața devreme, la prima oară. Eu venit aici de dimineață”. Cu toate acestea, doctorul nu știe ora exactă la care a fost adus: „Nu știu exact la ce oră a ajuns”.

Din mărturisire apropiaților, familia și prietenii au ajuns și ei tot dimineață. Deși una dintre prietenele lui Claudiu a rămas la identificare, aceasta nu și-a găsit prietenul. Medicul crede că aceasta s-ar fi aflat în stare de șoc, motiv pentru care nu a reușit să-l identifice pe Claudiu Petre: „Nu vreau să speculez, însă e posibil ca prietena lui să se fi aflat în stare de şoc, să fi fost bulversată. În plus, chiar dacă nu avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, avea unele pe faţă şi poate de-asta nu l-a putut identifica. Dar, repet, dacă avea doar acele arsuri, fără intoxicaţie, ar fi supravieţuit”.

Certificatul de deces, înregistrat abia la două zile după moarte

Chiar dacă prietenul victimei a ieșit în presă pentru a prezenta cazul, Mihnea Costescu a mărturisit că nu a avut timpul necesar pentru a se urmări știrile în acele zile: „Vă dați seama, am lucrat fără oprire. Nu am avut timp să ne uităm la televizor. Și nu vorbesc de mine, vorbesc și despre ceilalți colegi de la IML”.

Se pare că programul intens de lucru ar fi și motivul pentru carecertificatul de deces al lui Claudiu Petre a fost înregistrat abia la 1 noiembrie, și nu la 30 octombrie, atunci când a trecut, de fapt, în neființă: „Dacă se lucra în program normal, toţi ar fi fost înregistraţi luni, la prima oră. Însă a fost un caz special, astfel că duminică dimineaţă am întocmit acele acte pentru autopsie”.

Mai multe