Scăpați-ne de zăpada asta mizerabilă și toxică!

6 martie 2018 13:34   Național
Ultima actualizare:

Albul de poveste al zăpezii căzute în Capitală, săptămâna trecută, s-a transformat rapid într-un negru mizerabil. Peste tot, pe străzile Bucureștiului, vezi nămeți de zăpadă murdară, așa cum se întâmplă după fiecare ninsoare. Și asta nu e tot. Mormanele negre sunt toxice pentru locuitorii orașului, spun studiile de specialitate.

Doar în centrul Capitalei, în intersecțiile mari, a fost ridicată zăpada sau a fost topită de mașinăriile aduse special. În rest, Dumnezeu cu mila! De-a lungul trotuarelor și străzilor se întind mormane mizerabile de zăpadă, plină de noroi și noxe. Multe au fost transformate chiar în coșuri de gunoi sau scrumiere de cei cărora le-a fost greu să-și arunce mucurile țigărilor în adevăratele coșuri de gunoi.

Dar zăpada lăsată pe străzi nu are doar un aspect urât, ci este și nocivă pentru sănătate.

Conform unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă canadieni, de la Universitatea McGill din Montreal, noxele absorbite de fulgii de zăpadă nu sunt periculoase doar pentru mediul înconjurător, ci şi pentru sănătatea noastră. Mai exact, canadienii spun că particulele toxice prezente în apa îngheţată ajung în sistemul respirator, declanşând apariţia unor boli precum astmul sau chiar cancerul.

În cadrul studiului, cercetătorii au observat impactul pe care îl au substanţele poluante asupra compoziţiei fulgilor de zăpadă, folosind o încăpere în care au pulverizat zăpadă artificială şi substanţe toxice, prezente în mod normal în gazele de eşapament. Pe parcursul experimentului, s-a demonstrat faptul că zăpada schimbă distribuţia aerosolilor din carbonul organic, regăsit în substanţe precum benzenul, toluenul sau etilbenzenul. Toate aceste particule sunt eliberate, în mod normal, în atmosferă, în momentul în care produsele de petrol folosite ca şi combustibili sunt arse.

În doar o oră, oamenii de ştiinţă au putut afla că nivelul de substanţe poluante din compoziţia zăpezii s-a dublat. Cu toate acestea, nu se ştie dacă zăpada se comportă astfel pentru o perioadă limitată de timp sau îşi poate schimba comportamentul ulterior. Ceea ce se cunoaşte cu siguranţă este faptul că zăpada topită reprezintă un adevărat focar de substanţe toxice, care se propagă în atmosferă în timpul evaporării apei, potrivit Mail Online.

Mai multe