Școli deschise, dar cu testare gratuită! Condițiile cerute de părinți

30 septembrie 2021 15:27   Național
Ultima actualizare:

Testare obligatorie gratuită cu teste non-invazive pentru elevi și angajați, dacă școlile rămân deschise și după depășirea pragului de 6 la mie, cere Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Măsura este susținută de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitate care, potrivit edupedu.ro, punctează 3 condiții pentru ca școlile să rămână deschise: toți elevii și angajații să fie testați săptămânal, gratuit, cu teste rapide; cei care refuză să treacă în online; să se asigure intrastructura pentru predarea hibridă.

Autoritățile pregătesc teste non-invazive, pe bază de salivă

În condițiile în care nu toți părinții acceptă testarea copiilor lor, autoritățile iau în calcul introducerea testelor pe bază de salivă. „99% dintre părinți nu vor să-și testeze copiii ceea ce este trist, dar vom vedea cum facem, poate introducem testele pe bază de salivă”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu. Ministrul Sorin Cîmpeanu consideră că pentru astfel de teste nu ar fi nevoie de acord din partea părinților: „E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta”.

O altă măsură pe care mizează autoritățile este vaccinarea, atât a copiilor, cât și a părinților și profesorilor. „Vineri vom centraliza formularele privind intenția de vaccinare a elevilor în școli, pentru ca CNCAV să poată organiza echipe mobile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Părinții, împărțiți în două tabere

Decizia menținerii școlilor deschise indiferent de incidența cazurilor de COVID, în plin val 4 al pandemiei, a împărțit părinții în două tabere. Unii o aprobă, considerând că e cea mai bună metodă de învățare. Alții o consideră o crimă.

„Din punctul meu de vedere, menținerea deschisă a școlilor, în condițiile epidemiologice și raportat la măsurile de siguranță aplicate în România, este o crimă. Mi se pare incredibil cum, pentru suportul politic, guvernanții noștri se dedau la orice. Nu îmi dau seama ca aș putea face sa îmi pot proteja copilul, prea mic pentru a fi vaccinat, în conditiile astea. Și, fără niciun fel de răutate, nu înțeleg cum gândesc părinții disperați cu deschiderea scolilor”, a scris Mirela Tina pe grupul de Facebook „Părinții elevilor din România”. Îi răspunde o mămică pentru care școala în format fizic este cea mai bună soluție: „Toți din familie suntem vaccinați, de la părinți la bunici. Copil este prea mic pentru vaccin, însă înțeleg riscurile la care îl supun și le consider mici în comparație cu a face școala online, în clasa pregătitoare. Cred că fiecare părinte are un motiv să se afle într-o tabără sau alta. Util este să nu ne jignim reciproc, ci să căutăm soluții împreună”, scrie Gabriela Ene.

Prezentatoarea Prima TV, Livia Graur, are o fetiță în clasa a II-a. Povestește că, la școala ei, din șapte clase de a doua, cinci funcționează online din cauza apariției cazurilor de COVID. „Știu că orele online nu sunt la fel de eficiente. Dar oare merită riscul?”. Joi dimineața, o mămică s-a dus să protesteze în fața Ministerului Sănătății cu o pancartă pe care scrie „Nu vă jucați cu viața copiilor noștri la ruleta morții!”. Alături de ea a adus mici sicrie de carton.

Mai multe