Școli, spitale, unități militare, în pericol! Extinctoarele pe care le aveau nu erau verificate de ani de zile

15 aprilie 2021 12:23   Național
Ultima actualizare:

Școli, spitale, unități militare au fost ani de zile în pricol! Extinctoarele pe care le aveau nu erau verificate de firma de mentenanță, ci doar le erau schimbate etichtele și sigiliile. Poliția a intrat pe fir, iar angajații sunt cercetați pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare a banilor.

Polițiștii au făcut în această dimineață 218 percheziții la peste 200 de adrese din București și din 28 de județe, într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare a banilor.

Din cercetări a reieșit că o societate comercială din Capitală, care trebuia să asigure buna funcționare a echipamentelor de protecție la incendiu din mai multe instituții publice și private de interes național făcea fictiv aceste controale.

Sunt acuzații grave, de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Acțiunea se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).  

Extinctoarele și hidranții aveau înlocuite doar etichetele și sigiliile

Concret, începând din 2019, angajații acestei firme care avea ca obiect principal de activitate "activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora", trebuie să asigure buna funcționare a echipamentelor de protecție din instituții – extinctoare, hidranți, dar, de fapt, nu făceau aceste verificări.

Astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Poliția Română: ”Au creat o stare de pericol cu privire la viața persoanelor”

”În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, anunță reprezentanții Poliției Române.

Aceștia spun că beneficiarii nu au știu despre practicile lor și le-au plătit de fiecare dată sume mari de bani, pe care nu-i înregistrau în totalitate în contabilitate.

Citește și: 

Aşa cumperi şi foloseşti corect un extinctor

ISU: Cum trebuie să-şi pregătească agenţii economici spaţiile pentru  prevenirea incendiilor 

Mai multe