Scoţi bani de la bancomat? Uite ce comisioane plăteşti!

20 martie 2013 14:44   Național
Ultima actualizare:

Regula de aur este ca de ficare dată când este posibil, cardul să fie utilizat direct pentru plata la comerciant. Retragerea de numerar de la bancomat şi plata în numerar într-un loc unde există instalat un POS nu aduce nici un beneficiu, în schimb poate aduce costuri destul de mari.  Motivul? Pentru fiecare retragere vei plăti câte un comision, iar fiecare bancă are propriile sale reguli de încasare.

0,3% comision la bancomatele proprii

Doar câteva bănci printre care Banca Transilvania, Volksbank, Millennium Bank, Garanti Bank şi ING Bank mai au comision zero la retragerea de la propriul bancomat la cardul standard sau la cardul de salariu.

Restul băncilor percep comisioane între 0,2% şi 0,3% pentru retrageri. Astfel, în cazul în care într-o lună se retrage întreg salariul de 2.000 lei, comisionul plătit băncii este cuprins între 4 şi 6 lei. Dacă se retrage numerar de la bancomatul altei bănci, comisionul perceput poate ajunge la câţiva lei doar pentru o singură tranzacţie, oricât de mică. În aceste situaţii, băncile percep un comision de minimum 0,5% plus 2,5 lei la fiecare tranzacţie. Pentru o retragere de 10 lei, comisionul plătit de client va fi de 2,55 lei. Pentru o retragere de 1000 lei comisionul va fi de 7,5 lei.

1% comision la BRD şi UniCredit Ţiriac Bank

Sunt şi câteva bănci (BRD, UniCredit Ţiriac Bank) unde comisioanele sunt şi mai mari şi ajung chiar la 1% plus 4 lei. Asta înseamnă că pentru o retragere de numerar de 1000, comisionul plătit va fi de 14 lei. Însă, câteva instituţii, precum Banca Românească, Piraeus Bank sau Volksbank au semnat convenţii între ele, iar clienţii beneficiază de comisioane reduse dacă utilizează reţeaua de bancomate a băncilor corespondente.

Nu întotdeauna se poate utiliza cardul pentru a evita comisioanele de retragere. De exemplu, în magazinele mici sau chioşcurile de ziare. În cele mai multe cazuri, nici întreţinerea lunară nu poate fi plătită cu cardul sau într-un cont bancar. Sunt şi locaţii cu „pretenţii" unde nu se poate plăti cu card bancar. De exemplu, la Teatrul Naţional, dar şi la Poşta Română.

Nu toate administraţiile au instalate POS, prin care contribuabilii să-şi poată plăti cu cardul taxele şi impozitele. Mai grave sunt situaţiile în care comerciantul anunţă că POS-ul „nu merge". De exemplu, după o masă la restaurant, când clientul vrea să achite nota de plată cu cardul, află că „nu avem semnal" sau „POS-ul nu funcţionează momentan". Astfel, clientul este nevoit să găsească cel mai apropiat bancomat pentru a scoate numerar şi va suporta comisionul mare de retragere. Sau, tocmai ai alimentat maşina la benzinărie şi nu poţi plăti cu cardul pentru că sistemul informatic al băncii este în mentenanţă, fără nici o informare prealabilă.

Alexandra Popa conso.ro

Există situaţii în care este bine să nu foloseşti cardul de credit. Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne spune la ce să fim atenţi când mergem la cumpărături.

Când ai foarte puţini bani pe card - înainte de a pleca la cumpărături, verifică suma de bani pe care o ai pe card. Dacă observi că ai bani puţini, nu folosi cardul. Astfel, eviţi situaţiile penibile care pot apărea la casa de marcat. 

Când faci tranzactii online -  dacă te decizi să cumperi de pe internet şi nu ai încredere în site-ul de unde vrei să achiziţionezi produsul dorit, este recomandat să nu rişti. Nu folosi cardul de credit, pentru că s-ar putea să cazi victima unei fraude.

Când vrei să cumperi din impuls - în aceste situaţii, este bine să nu foloseşti cardul de credit pentru că te vei îndatora băncii pentru un obiect de care nu ai neapărat nevoie.

Când eşti tentat să cumperi un produs la ofertă - un televizor produs de o firmă consacrată costă 7 milioane, cu trei mai ieftin decât în mod normal. Înainte de a cumpăra, întreabă-te dacă ai nevoie de încă un televizor.

Când vrei să cumperi un produs care se cumpără cu banii jos - nu folosi cardul de credit pentru fiecare nimic pe care ţi-l doreşti. Dobânzile se vor aduna şi vei plăti mai mult decât fac toate produsele la un loc.

Când te gândeşti că preţurile ar putea creşte - vrei să cumperi mobilă şi ai aflat că peste o lună preţul acesteia ar putea creşte? Dacă achiziţionezi ca cardul s-ar putea ca în viitor să-ţi dai seama că preţul produselor cumpărate nu numai că nu a crescut, dar s-a ieftinit.

Mai multe