Scriitorul Nicolae Dabija a murit, la 72 de ani, după ce a fost infectat cu COVID-19

12 martie 2021 9:44   Național
Ultima actualizare:

Scriitorul și publicistul basarabean Nicolae Dabija a murit în dimineaţa zilei de vineri, 12 martie, la câteva zile după ce a fost internat în spital, în urma complicaţiilor cauzate de infecţia cu COVID-19.

Nicolae Dabija fusese diagnosticat cu noul coronavirus în urmă cu câteva zile. Starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid și a fost transportat la spital pentru a se afla sub supravegherea medicilor. Din păcate, complicațiile cauzate de infecția cu COVID-19 i-au fost fatale, iar decesul scriitorului a fost pronunțat în dimineața zilei de vineri, 12 martie. 

Nicolae Dabija a avut o carieră literară impresionantă, cu peste 80 de volume de poezii și proză scrise. Meritele sale au fost apreciate la nivel național, primind diferite titluri și posturi importante. 

A fost laureat al Ordinului Steaua României cu gradul de Comandor (2000) „pentru remarcabila sa operă poetică şi implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”. Din 2003, Nicolae Dabija a fost membru al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.

Pe lângă activitatea sa literară, Nicolae Dabija s-a implicat activ şi în politica de la Chişinău, fiind un adept al unirii Republicii Moldova cu România. A ocupat funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada anilor 1990 - 1994 şi 1998 - 2001.

Mai multe