Scutul de la Deveselu, pe ”poziție de luptă”

12 mai 2016 7:44   Național
Ultima actualizare:

Scutul de la Deveselu este ”gata de luptă”. Toate componentele au fost instalate și testate încă de anul trecut, iar de astăzi va deveni operațional. Inaugurarea va avea loc în prezenţa secretarului general al NATO şi a adjunctului secretarului Apărării din SUA.

Situată la opt kilometri de orașul Caracal, în județul Olt, comuna Deveselu a devenit un punct strategic important pe harta Europei.

Aici este baza militară care adăpostește componentele scutului antirachetă. I

deea susținuta de NATO este că scutul Antirachetă Aegis Ashore este unul defensiv.

Construcția a fost începută în 2013

Început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, scutul este format din componente aduse din America. 156 de containere cu peste 900 de tone de oțel au traversat Oceanul Atlantic ca să ajungă la noi.

Scutul, testat în 2015

Cele trei module de lansare verticală au fost montate in 15 zile, iar în martie și aprilie 2015 a fost s-a instalat sistemul de interceptare Aegis.

După o lună, tot sistemul a fost pornit cu succes, dar cu radarul oprit. Testarea tuturor sistemelor a fost facută în mai puțin de 100 de zile.

Investiția a costat 177 milioane de dolari

Tot ce s-a construit în Baza de la Deveselu a costat 177 de milioane de dolari, din care doar 11,2 milioane au venit din partea României.

Astăzi este ziua cea mare când scutul va fi pus în funcțiune.

La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Rusia nu vede cu ochi buni amplasarea scutului în România

Amplasarea scutului pe teritoriul României a fost anunţată de preşedintele Traian Băsescu în februarie 2010, după o şedinţă a CSAT.

Chiar de atunci au început discuțiile, construcția scutului nefiind deloc pe placul Rusiei.

Ba chiar, comandantul Forțelor de rachete strategice rusești s-a lăudat că rachetele lor au capacitatea de a patrunde prin scutul construit de SUA la noi.

Mai multe