Se apropie "Vinerea Reducerilor"! Cum să cumperi ca să nu iei ţeapă
„Vinerea Reducerilor” are loc în România în fiecare an la sfârşitul lui noiembrie şi, spre deosebire de evenimentul similar din SUA, la noi, această sărbătoare începe mai devreme şi nu ţine doar o zi, ci chiar o săptămână sau mai mult.Uite la ce să fii atent ca nu cazi în „capcanele” întinse de unii comercianţi.
Fă o listă de cumpărături. În „Vinerea Reducerilor”, eşti tentat să cumperi mai multe produse decât ai nevoie. Acest lucru duce la o mare gaură în buget.Aşadar, fă o listă de cumpărături care să conţină produsele dorite.
Stabileşte un buget! Asigură-te că pe card ai suficienţi bani pentru toate produsele pe care le doreşti. Dacă achiziţionzi de pe internet şi achiţi ramburs, nu te baza pe faptul că livrarea va întârzia, e posibil să te trezeşti cu produsul acasă în 24-72 de ore. Astfel, este bine să ai banii pregătiţi!
Documentează-te! E posibil ca produsul să nu intre în promoţii, ca reducerile să fie prea mici sau ca produsul să aibă reduceri masive şi să se epuizeze înainte ca tu să să-l cumperi. Documentează-te din timp şi întocmeşte un top cu cele mai bune variante de rezervă.
Citeşte termenii şi condiţiile! În această categorie intră şi politica de retur. Magazinele îşi schimbă tarifele pentru transport, astfel încât e indicat să verifici condiţiile în vigoare chiar în ziua în care faci cumpărăturile. În ceea ce priveşte returul, unele site-uri îţi solicită să plăteşti transportul coletului, altele nu.
Atenţie la preţuri! Mulţi cumpărători au constatat în anii trecuţi o practică înşelătoare a anumitor comercianţi. Aceştia umflă artificial preţurile înainate de „Vinerea Neagră” pentru a da senzaţia unor reduceri spectaculoase. Verifică preţurile în fiecare zi înainte de “Black Friday“, pentru a vedea dacă reducerile chiar sunt reale.
Deschide-ţi un cont pe site-ul magazinului - Asigură-te că ai conturi deja făcute pe site-urile magazinelor de pe care vrei să comanzi. În acea perioadă, serverele vor fi prea aglomerate pentru a face faţă avalanşei de conexiuni şi rişti să rămâi pe dinafară.
Loghează-te în cont - De multe ori, s-a întâmplat ca numai cei care erau deja logaţi să reuşească să plaseze comenzi. Încearcă să fii deja logat înainte de startul campaniilor, eventual să setezi autentificarea automat.
Pune produsele în coş dinainte. Dacă ştii ce vrei să cumperi, recomandat e să ai produsele în coş dinainte. Având în vedere că majoritatea produselor de pe stocurile magazinelor vor avea preţ redus, sunt şanse mari ca produsul care te interesează să aibă şi el reducere.
Verifică preţul! Vezi dacă e cu sau fără TVA!
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ne spune la ce să fim atenţi când mergem la cumpărături. Atenţie la caracteristicile produsului descris de magazin pentru a fi sigur că ai înţeles exact ce vei cumpăra! După ce ai citit caracteristicile produsului, gândeşte-te dacă acestea îţi satisfac nevoile şi dorinţele. De asemenea, verifică cu atenţie stocul poduselor deoarece numărul comenzilor este extrem de mare, iar platforma online a unui magazin poate reacţiona cu întârziere în ceea ce priveşte actualizarea stocurilor. Nu uita să verifici preţul produselor! Verifică dacă acesta este integral sau nu (cu sau fără TVA) şi, de asemenea, interesează-te cu privire la taxele de livrare prin curier.
Ce este "Black Friday"?
„Vinerea Reducerilor”, „Vinerea Neagră” sau „Black Friday” este cea mai aşteptată perioadă din an pentru toţi cei care doresc să cumpere produse de IT, video, foto, jocuri, console, telefoane, tablete, laptopuri, calculatoare, alte elecronice şi electrocasnice la preţuri reduse şi cu până la 50-60%. Această tradiţie a preţurilor extrem de reduse a fost adoptată din Statele Unite ale Americii. „Black Friday” este ziua care urmează Zilei Recunoştinţei, ce se sărbătoreşte în ultima zi de joi a lunii noiembrie. În SUA, „Vinerea Reducerilor” deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun şi are loc între 23 şi 29 noiembrie.
De ce "fură" magazinele din România startul?
Dacă în SUA vorbim despre o singură zi de reduceri substanţiale, la noi magazinele au „furat” startul aproape în fiecare an. Anul acesta, de exemplu, reducerile vor avea loc pe data de 21 şi 28 noiembrie, alte magazine vor oferi reduceri timp de o săptămână, altele chiar timp de o lună, iar altele au început deja să vândă la reduceri. De ce se ”fură” startul? Motivul principal este faptul că, dacă reducerile ar avea loc pe data de 28 noiembrie, atunci livrarea produselor către clienţi ar fi foarte îngreunată din cauza faptului că pe 1 Decembrie nu se lucrează. Astfel, cadourile cumpărate de «Black Friday» pentru Moş Nicolae riscă să nu ajungă la timp”, declara, anul trecut, pentru Click!, directorul general emag.ro, Iulian Stanciu.