Se bat pe șefia Camerei Deputaților, dar pare a fi blestemată. Mulți președinți au ajuns la pușcarie

15 decembrie 2020 16:02   Național
Ultima actualizare:

Scaunul de șef al Camerei Deputaților pare a fi blestemat! Trei politicieni care au ocupat, de-a lungul tmpului, cea de-a doua funcție în stat au ajuns la pușcărie. Vorbim despre Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Bogdan Olteanu, iar Valeriu Zgonea are o condamnare pe fond. În funcție este acum Marcel Ciolacu, și el cu dosar la DNA, dar se bat pentru ea atât Ludovic Orban, Dan Barna, cât și Kelemen Hunor.

De o săptămână se poartă negocieri între partidele în jurul cărora se dorește să se formeze viitorul guvern, dar totul se blochează în momentul în care se ajunge la subiectul: Camera Deputaților.

Fiecare lider de la PNL, USR-PLUS și UDMR râvnește să ocupe scaunul de șef al Legislativului. Practic, poziția oferă statutul de al doilea om în stat și oferă un cuvânt greu de spus în Plen.

Camera Deputaților este decizonală pe majoritatea proiectelor de lege, mai ales pe cele importante, legate de justiție, politici sociale și fiscale.

Tot spectacolul, toate strategiile sunt puse în scenă la Camera Deputaților. Astfel că multe nume controversate au deținut ”sceptrul” de-a lungul timpului.

Adrian Năstase, șef între anii 2004-2006

Adrian Năstase (70 de ani) a fost președintele Camerei Deputaților în perioada 19 decembrie 2004-16 martie 2006, dar cariera lui politică a fost ruinată de lege.

Fostul premier a fost condamnat definitiv, în 2014, de Instanţa Supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.  

Liviu Dragnea, liderul deputaților până a ajuns la pușcărie

Liviu Dragnea (58 de ani), tot lider al PSD, a deținut șefia Camerei Deputaților din 21 decembrie 2016 până în 29 mai 2019. Doar închisoarea la dezlipit de scaun. Acesta a fost condamnat în 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost definitivă și a fost pusă imediat în aplicare. În prezent, se află internat la Spitalul Penitenciar Jilava cu coronavirus.

Nu are simptome, dar chiar și așa medicul a decis să-l țină sub observație timp de două săptămâni.

Bogdan Olteanu a fost condamnat în octombrie

Ultimul ajuns după gratii este Bogdan Olteanu (49 de ani). Fostul lider liberal şi fost viceguvernator al BNR a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, pe 29 octombrie 2020, în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Administraţiei Deltei Dunării.

Olteanu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților în perioada 20 martie 2006- 13 decembrie 2008.

Valeru Zgonea, de două ori șef la Deputați 

Valeriu Zgonea (53 de ani), președinte al Camerei de două ori: 3 iulie 2012-20 decembrie 2012 și 20 decembrie 2012-13 iunie 2016, are o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare. Deocamdată, decizia nu este definitivă.

În ianuare 2018, Zgonea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit peste 62.000 de lei de la Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean de Buzău.

Banii i-ar fi primit după ce i-ar fi promis acestuia că-i angajează o rudă într-o funcţie importantă.

Roberta Anastase, martor într-un dosar al DNA

Și Roberta Anastase (44 de ani) a fost audiată la DNA într-un dosar ca martor. Numele deputatului de Prahova a fost invocat de fostul primar PDL al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, în declaraţiile din dosarul privind finanțarea ilegală a PDL.

Ea a deținut șefia Camerei Deputaților între 19 decembrie 2008 și 3 iulie 2012.

În prezent, această funcție este ocupată de Marcel Ciolacu (53 de ani), liderul PSD, pe care a preluat-o de la Dragnea.

Și el are dosar penal la DNA deschis recent și vizează  modul în care a obţinut titlul de ”Luptător cu rol determinant în Revoluţia Română”.

Citește și: 

PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020. Ce se întâmplă de acum încolo. Procedura constituirii noului Parlament

Beneficiile parlamentarilor. Ce salariu încasează un senator sau deputat şi ce alte drepturi are

Mai multe