Se încălzesc caloriferele! Autoritățile promit încălzire la preț de 2017

22 octombrie 2018 21:36   Național
Ultima actualizare:

Începe coșmarul românilor, încălzirea caloriferelor. De la București la Timișoara, de la Iași la Cluj, locatarii tremură la gândul că întreținerea pe luna octombrie va sosi mărită, iar edilii se chinuie să facă rost de bani pentru subvențiile la încălzire. Click! îți spune care este situația încălzirii în cele mai mari orașe ale României

De la 1 octombrie, RADET a început furnizarea agentului termic la cerere, ofertă adresată în principal instituțiilor de învățământ și spitalelor. Pentru Asociațiile de Locatari, furnizarea agentului termic a început eșalonat, din noaptea de 21 spre 22 octombrie. Se va furniza doar noaptea, între orele 22.00 și 6.00, presiunea fiind crescută constant, pe zone. în cartierele bucureștene.”Cei care nu doresc primirea agentului termic trebuie să solicite acest lucru în scris”, au declarat surse din cadrul Regiei de termoficare, ştiind că mulţi preferă să facă frigul decât să plătească facturi mai mari.

Insolvența RADET și ELCEN răcește calorifere?

Preţul local al încălzirii este aprobat de autoritățile locale și include: costurile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, inclusiv cheltuielile aferente dezvoltării şi modernizării infrastructurii, pierderile tehnologice, cheltuielile pentru protecţia mediului şi cota de profit (max. 5%).

Capitala însă, trece printr-o situație deosebită, Regia de Termoficare fiind în insolvență, cu datorii istorice la furnizorul de agent termic, ELCEN (de asemenea în insolvență). Pentru a obține un cost cât mai mic al gigacaloriei, Municipalitatea a cerut la Guvern acceptarea unei fuziuni RADET-ELCEN prin cumpărare de acțiuni. Oferta a fost respinsă dar edilii au dat asigurări că tarifele rămân cele stabilite la sfârșitul lui septembrie 2017, adică consumatorii casnici vor plăti 163 de lei/Gcal.

Cât costă încălzirea caloriferelor la Timișoara

În Timișoara, de pe 8 octombrie a început furnizarea agentului termic către consumatorii casnici. Aceștia vor plăti, în sezonul rece 2018, acelaşi preţ pentru gigacalorie ca şi anul trecut.Preţul actual de livrare a gigacaloriei spre abonaţii Colterm, societatea care furnizează agentul termic în oraș, este de 318 lei/Gcal şi va rămâne neschimbat, prin intervenţia financiară a primăriei. Subvenţia actuală acordată pentru compania de termoficare este de 132 lei/Gcal. Cu toate acestea, Colterm are mari dificultăți economice și vrea să acceseze fonduri europene pentru a supraviețui.

Sezonul de încălzire a început la Cluj

Și în Cluj, se furnizează deja agent termic în calorifere tot din 8 octombrie, iar consumatorii care nu doresc, pot face cerere că refuză serviciile de încălzire centralizată. De la 1 octombrie, autoritățile au crescut cu 10 la sută tariful gigacaloriei. Motivul? Ultima majorare a fost efectuată în urmă cu patru ani. Așadar gigacaloria costă acum 242 de lei, față de 220 de lei până acum. Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare au explicat că preţul real al gigacaloriei este de 448 de lei, diferenţa fiind acoperită prin subvenţie anuală de la la Consiliul Local Cluj-Napoca. Primarul Clujului, Emil Boc a promis deja că locuitorii urbei de care se ocupă, nu vor suferi de frig în case, indiferent de cât de frig va fi afară. Edilii vor trebui să facă însă rost de noi fonduri în perioada următoare, pentru că potrivit unor surse din cadrul RAT, banii nu vor ajunge pentru toată iarna dacă vremea se răcește, așa cum  este prognoza meteorologică.

Prețul încălzirii la Iași

În principala urbe a Moldovei, Iași, în momentul de faţă, populaţia oraşului racordată la sistemul centralizat de încălzire plăteşte 245,39 lei/Gcal, asta în vreme ce consumatorii care nu fac parte din categoria populaţiei plătesc 323,07 lei/Gcal. Furnizarea agentului termic a fost reluată la începutul lunii, pentru programul de încălzire 2018-2019, după ce a fost oprită în martie 2018. Potrivit bzi.ro, Primăria Iaşi acordă o sumă de 50 de lei (ajutor pentru încălzirea locuințelor în cazul clienților sistemului centralizat de încălzire) pentru fiecare gigacalorie produsă de societatea care a concesionat rețeaua de agent termic.

Concluzia este clară: toți edilii se laudă că abonații casnici, nu vor simți o creștere a prețului local al încălzirii față de iarna trecută, indiferent de majorarea tarifelor la gaze și energie electrică. Iarna 2018-2019 precede un an cu două rânduri de alegeri și nimeni nu vrea să riște. Au fost prevăzute deja fonduri pentru subvenționarea prețului gigacaloriei dar deocamdată doar capriciile vremii vor stabili dacă sunt sau nu suficiente. Dacă frigul va fi mai mare, atunci va fi necesară o cantitate de energie termică mai mare și deci creșterea subvenției. Specialiștii spun că în cele patru mari orașe avute în vedere de Click!, doar 10 la sută dintre Asociațiile de Locatari vor deocamdată căldură.

Mai multe