Se întâmplă şi minuni în România. Şoc, se ieftineşte mielul de Paşte!

23 martie 2015 19:15   Național
Ultima actualizare:

Anul acesta, vom mânca mai ieftin mieii de Paşte. Nu că s-ar fi gândit ciobanii la binele consumatorilor, dar din cauza bolii limbii albastre, mielul autohton nu prea mai are trecere la străini. Se vinde în ţară, la preţ redus.

Doar 9 lei costă în prezent un kilogram de carne de miel la poarta stânei. E drept, preţul este „în viu”, căci la carcasă preţul per kilogram urcă la 17- 19 lei. Chiar şi aşa, carnea de miel este semnificativ mai ieftină faţă de anul trecut, când ajunsese la 25 şi chiar 27 de lei/kg. „Boala limbii albastre a afectat serios vânzarea de miei către pieţele arabe, unde era grosul. Desigur, boala nu se transmite de la mieii tăiaţi, deci nu ar fi nici o problemă dacă ar cumpăra carcase, dar arabii vor să cumpere doar miei vii. Ei au un ritual anume când îi taie, cu faţa la răsărit. Şi atunci au blocat importurile. Acum, se mai vinde prin Italia şi ce rămâne – în ţară”, ne-a explicat Andrei Marcel, de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine Mărginimea-Sibiu. Ca să mai tragă de preţ, crescătorii de oi îşi fac reclamă pe internet şi chiar livrează comenzile la domiciliul clienţilor.

Pentru cei mai comozi, care nu au de gând să piardă vremea prin pieţe şi târguri, mielul de Paşte este la doar un clic distanţă. „Omul ne spune cam ce greutate ar vrea să aibă mielul, noi îl tăiem şi i-l livrăm. E mai comod pentru client şi ne ajută şi pe noi să încasăm măcar 20 de lei/kilogram. Este un preţ decent, măcar să rămână aşa. Oricum, nu avem decât câteva sute de miei şi mulţumesc lui Dumnezeu, avem şi ceva comenzi. Sunt mulţi bucureşteni care şi-au rezervat din timp mielul de Paşte. Acum facem listele şi de săptămâna viitoare începem şi livrările”, spune Moise Tudor, proprietarul unei ferme de oi din judeţul Ialomiţa.  

The Big One, cel mai mare miel din lume

Aproape 10 kilograme la naştere. Atât a cântărit un miel născut la o fermă din Marea Britanie. Pentru că mămica lui nu a reuşit să-l nască pe cale naturală, a fost nevoie de intervenţia medicilor care i-au făcut cezariană. Fermierii Edmund Evans și fiul Dafydd nu a putut crede ochilor lor când au văzut mieluţul-gigant.

“Este imens. De trei ori mai mare decât un miel normal nou-născut. Şi, culmea, a fost născut cu o săptămână înainte de termen. Oare cât ar mai fi crescut în acest timp?”, se întreabă fermierii.

Boala limbii albastre nu afectează oamenii

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu afectează oamenii, dar se transmite de la animal la animal prin înţepătura unor musculiţe. Maladia se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. În România, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 1.895, din care 384 au murit, potrivit datelor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Mai multe