Se măresc pensiile şi salariile cu 5%?
Aproape că am primit o veste bună, ieri. După zile în şir de proteste ale oamenilor nemulţumiţi de traiul pe care-l duc, politicienii de la Putere au anunţat că este posibil ca anul acesta să se mărească salariile cu 5%. Dar, doar dacă va exista o creştere economică.
Este an electoral, iar vestea cu majorarea pensiilor şi salariilor probabil că o păstrau pentru mai încolo, adică mai aproape de alegeri. Protestele din ultima perioadă le-au cam dat, însă, planurile peste cap.
Ieri, ca să mai îndulcească puţin situaţia, reprezentanţi ai Puterii au ieşit cu declaraţii despre o posibilă creştere a pensiilor şi salariilor. De pildă, ministrul muncii, Sulfina Barbu, a precizat că este posibilă o indexare a pensiilor şi a salariilor, în a doua parte a anului, cu maximum cinci procente, dacă va exista creştere economică între 1,8 şi 2,3%.
"Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere economică, care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor. Sperăm ca această creştere economică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Sulfina Barbu.
Anul trecut, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru din 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
Şeful FMI, Jeffrey Franks, a declarat ieri că nu se opune unei creşteri a salariului minim, "dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte".
«Se apropie alegerile, ăsta e motivul»
Vasile Marcu, 72 de ani, pensionar: Le e teamă că vine căldura şi ies oamenii în Piaţa Universităţii şi încearcă acum să le ofere avantaje oamenilor. Să plece Boc şi Băsescu, că nu avem nevoie de pomana lor!Ioana Petrescu, 35 de ani, inginer: Nu mai cred în promisiunile lor. Ne-au spus atât de multe lucruri frumoase care nu s-au adeverit, încât sunt convinsă că şi de data asta se va întâmpla la fel. George Drăgan, 26 de ani, şofer: Se apropie alegerile, ăsta este motivul pentru care s-au hotărât să majoreze pensiile şi salariile. Încearcă să ne păcălească, dar poporul nu mai poate fi dus cu zăhărelul. Corina Rupa, 18 ani, elevă: E bine că s-au gândit să mărească pensiile şi salariile, dar ar fi mai bine să le dea oamenilor ceea ce le-au tăiat, nu 5%, care e, de fapt, praf în ochi. Să le fie ruşine!
E oficial! Taxa auto, amânată un an
Guvernul a decis, ieri, amânarea până la 13 ianuarie 2013 prevederea din noua lege a taxei de poluare care îi obliga la plată pe românii care cumpărau o maşină gata înmatriculată în ţară înainte de 1 ianuarie 2007.
Astfel, spun guvernanţii, şoferii vor avea timp să-şi vândă maşinile vechi fără probleme. Ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a ţinut să precizeze că respectiva reglementare a fost impusă de Comisia Europeană şi că vor avea discuţii cu aceasta pentru a le explica motivele pentru care au hotărât amânarea.
Noua taxă auto a intrat în vigoare la 13 ianuarie 2012 şi a dus la blocarea pieţei auto second-hand, dar şi la un haos total în instituţiile statului.
Jeffrey Franks şi Sorin Blejnar au chefuit la munte
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, se simte foarte bine în România. Înainte de întâlnirea cu premierul Emil Boc, de ieri, şeful FMI şi-a petrecut weekend-ul la munte, pe Valea Prahovei, în staţiunea Buşteni.
Şeful FMI s-a distrat jucând hora
Aici, el a participat la o petrecere, alături de şeful Fiscului, Sorin Blejnar, şi de primarul din Buşteni, Emanoil Savin, potrivit rtv.net. Încântat de muzica populară românească, Franks nu a ezitat deloc şi s-a prins în horă alături de ceilalţi participanţi la chef, fiind tot numai un zâmbet.
Jeffrey Franks şi Sorin Blejnar şi-au petrecut weekendul la Buşteni