Se opreşte euro la 4,7 lei?

23 iulie 2012 16:31   Național
Ultima actualizare:

Euro stabileşte record după record în faţa leului. Ieri, moneda europeană a depăşit pragul de 4,6 lei, fiind cotată de BNR la 4,6009 lei. Românii se uită cu invidie la vecini. Forintul unguresc s-a apreciat cu 8,5% în ultimii trei ani, iar zlotul polonez e cu 6% mai puternic decât în 2009. Leul a pierdut în aceeaşi perioadă aproape 6%!

Leul românesc e tot mai slab. Ieri a înregistrat o nouă pierdere în faţa monedei europene, ajungând la o cotaţie de 4,6009 lei pentru un euro, dar şi în faţa celorlalte valute.

Un dolar a fost cotat la 3,7999 lei, iar lira sterlină e 5,9009 lei, ambele în creştere faţă de şedinţa de vineri.

Leul scade vizibil, în condiţiile în care monedele ţărilor vecine se întăresc de la o zi la alta.

Analiştii „Admiral Markets" au analizat evoluţia leului în climatul regional începând din 2009 până în prezent.

Din martie 2009, când bursele internaţionale au depăşit criză financiară, ar fi trebuit să vină soarele şi pe strada monedei noastre.

Leul, în schimb, nu a profitat de interesul investitorilor pentru valute cu randament superior şi economii ieşite din criză, aşa cum era România.

Spre deosebire de leu, forintul unguresc şi zlotul polonez au avut o corelaţie inversă. Forintul s-a apreciat cu 8,5% în ultimii trei ani, iar zlotul e cu 6% mai puternic decât în 2009.

Chiar şi leul moldovenesc a înregistrat o apreciere de 3% din 2009, iar dinarul sârbesc de 1,8%. Doar leva bulgărească a scăzut, dar mult mai uşor decât leul.

Diferenţa majoră dintre leu şi celelalte monede din regiune s-a făcut în 2012, când leul a evoluat în cea mai mare parte contrar trendului regional şi internaţional, ca urmare a perspectivelor negative de creştere economică, amplificate de scandalurile politice.

"Un climat negativ va afecta în continuare şi cursul leu-euro. În cel mai fericit caz, leul şi-ar tempera declinul sau s-ar fixa la nivelul maxim 4,7, în condiţii de stabilitate internă.

Ar fi ceva şanse de redresare spre finalul anului, când se anunţă un val de optimism la nivel global", spun analiştii Admiral Markets.

Mai multe