Se pregăteşte birul pe centralele termice
Demnitarul se scuză, însă, şi spune că ideea nu îi aparţine lui, ci mai-marilor de la Uniunea Europeană (UE).
„Cei de la UE vor să introducem taxa pentru combustiblii care poluează, iar centralele termice de apartament au un grad destul de înalt de poluare. Discuţia despre această taxă este în fază incipientă şi suntem rezervaţi în privinţa aplicării ei şi în ţara noastră", ne linişteşte demnitarul.
Cu toate astea, Laszlo Borbeley ne sfătuieşte să folosim pentru încălzire aparate sau centrale alimentate cu energie ecologică: solară sau peleţi, combustibil solid fabricat prin comprimarea rumegşului sau a paielor. Oamenii de rând, care au centrale de apartament pe gaze, nu sunt de acord cu el.
„Am dat 10.000 de lei ca să-mi montez centrala, iar acum suntem anunţaţi că e posibil să plătim nenorocita asta de taxă de poluare. O să murim de frig în case, pentru că nu vom avea bani să o plătim. De când m-am debranşat de la RADET şi mi-am pus centrală plătesc întreţinerea la jumătate. Înainte dădeam 400 de lei, iar acum 200", ne-a spus Cristian Cărămidă, din Bucureşti.
De aceeaşi părere este şi Nicolae Iorga, care crede că birul este gândit pentru ca oamenii să nu se mai debranşeze de la reţeaua publică de termoficare.
30.000 de bucureşteni au centrală proprie
Speriaţi de tariful tot mai ridicat al gigacaloriei, tot mai mulţi români s-au debranşat de la sistemul public de termoficare. Potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari, din cei 600.000 de bucureşteni care locuiesc la bloc, 30.000 s-au debranşat şi şi-au montat centrale termice.