Se schimbă legea taximetriei. Dispar Uber şi Taxify?

15 mai 2019 15:24   Național
Ultima actualizare:

Mâine, 16 mai, intră în vigoare modificările la Legea taximetriei, cerute în stradă de mii de taximetriști. Legea reglementează acum transportul în regim de taxi şi de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia "în mod repetat". Se pune întrebarea ce se va întâmpla cu aplicaţii precum Uber sau Taxify.

Guvernul a operat modificări la Legea taximetriei, ca urmare a protestelor taximetriştilor. Executivul a adoptat pe 29 martie ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia "în mod repetat".

În lipsa unei reglementări a pieţei de ride-sharing, sancţiunile Poliţiei vor fi mult mai uşor de aplicat şi drastice, cum ar fi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare sau a talonului pe o perioadă de 6 luni, ori amendă de 5.000 de lei. Asta se va traduce în timpi foarte mari de aşteptare pentru clienţi şi o aglomerație în trafic, pentru că oamenii vor apela la maşina personală.

Modificările la Legea taximetriei vor intra în vigoare joi, 16 mai. Reprezentanţii Uber şi Taxify spun că aplicaţiile nu pot fi închise, dar va rămâne la latitudinea şoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu.

Transportatorii care au protestat de mai multe ori în Piața Victoriei acuzau că în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ride-sharing.

Aşadar, în urma modificărilor, a fost eliminată sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003, astfel încât „sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”.

"Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spaţiul public, care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închieriere de la autorităţile admininstraţiei publice locale la Autorietatea Rutieră Română. A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal", a explicat la acea vreme Daniel Suciu, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, citat de adevarul.ro.

Totuşi reglementările rămân neclare, iar modificările la legea taximetriei intră în vigoare joi, 16 mai.

Dispar Uber şi Taxify?

Se pune întrebarea ce se va întâmpla cu aplicaţii precum Uber sau Taxify. „Aplicaţiile nu se pot închide, pentru că ele operează la nivel mondial”, a declarat petru Mediafax Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală, care reprezintă companiile Uber şi Bolt. Însă acesta admite că rămne la latitudinea şoferilor dacă vor mai onora comenzile.

Citește și Noua modificare a legii taximetriei care ar putea afecta Uber şi Taxify

Citește și Protest al taximetriștilor în Capitală. O mașină UBER a fost blocată

Mai multe