Se vând iar dezinfectați diluați în spitale! Mascații au intrat peste mai multe firme de top

19 martie 2019 11:32   Național
Ultima actualizare:

Scandal în Sănătate! Polițiștii anunță că în spitalele din România sunt folosinți în continuare dezinfectanți ineficienţi sau contrafăcuţi. Astfel că oamenii legii au demarat astăzi, 19 martie, cinci percheziții în București și în alte două județe la firme care fabrică, importă și vinde produse bioacide.

Avem parte de un nou scandal în Sănătate după modelul Hexipharma. Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au efectuat în această dimineață cinci percheziţii domiciliare în București și județele Ilfov și Prahova.

Sunt vizați patronii, dar și reprezentanții unor firme care produc, importă și comercializează produse biocide.

Acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate, precizează Poliţia Română.

Anul trecut au fost fabricați dezinfectanți care nu distrug fungi

”Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Oficial, reprezentanții Ministerului Sănătății, spun că dezinfectanții diluați au ajuns în 30 de spitale, dar nu și la Marius Nasta, acolo unde, anul acesta, au murit 13 pacienți, din cauza infecțiilor nozocomiale.

Cu toate acestea, ministrul Sorina Pintea a dat asigurări că nu a existat niciun pericol pentru cei internați în cele 30 de clinici, pentru că produsele neconforme erau pentru fungi, nu pentru bacterii. 

Potrivit ziarulincomod.ro, una dintre firmele vizate de anchetă ar fi SC Al Carina SRL, din Prahova, a doua cea mai mare firmă în acest domeniu.

Patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, Dan Cruceanu, care surclasase la un moment dat Hexi Pharma, declara, în 2016, pentru News.ro, că firma sa vinde dezinfectanţi pe piaţa românească din 1996. Produsele asunt importate din Germania, unde sunt și testate în laboratoare.

Ministerul Sănătății a depus plângere împotriva unei firme de top

Ministrul Sorina Pintea a declarat la România TV, că Ministerul Sănătății a depus o plângere penală după ce inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut controale şi, în urma analizei, au fost constatate neconformităţi la trei produse.

"Având în vedere că există deja o anchetă în curs, există deja deschis un dosar penal, pot doar să vă spun că în cursul anului trecut inspectorii sanatari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical. Este vorba despre un control pe care inspectorii DSP l-au făcut privind aceste aspecte. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei au fost constatate neconformităţi la trei produse. Am refăcut aceste analize, neconformităţile au persistat. Prin urmare am demarat controale la firmele care au furnizat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, întrucât nu s-au găcit la faţa locului persoane sau depozitele erau închise, Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere în acest sens, în data de 10 ianuarie. Neconformităţile au ieşit la fungicide, prin urmare aceste produse mai există (în spitalele din România n.red.), noi am ridicat doar nişte mostre. Dosarul penal deschis acum va scoata în evidenţă faptul că, dacă aceste aspecte se confirmă sau nu la toate loturile, la tot ce s-a produs de către aceste firme. (...) Produsele despre care vorbim erau biocide de primă etapă, prin urmare dacă se respectă procedurile întocmai, aceste biocide nu ar trebui să influenţeze negativ. Dar sunt nişte neconfomităţi pe care noi trebuia să el sesizăm, ca acestea să fie verificate", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Patronul HexiPharma s-a sinucis în 2016

Procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis în judecată, în 6 martie 2016, la Tribunalul Bucureşti, dosarul Hexi Pharma, în care firma lui Dan Condrea era acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Dezinfectații pe care-i vindea în spitale s-au dovedit a fi diluați și că nu omorau bacteriile. De aici și multitudinea de infecții nozocomiale.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai 2016, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“.

Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale.

Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 de milioane de lei în 2014. Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca HexiPharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma.

În urma acestei decizii, compania Hexi Pharma a renunţat, în 17 mai 2016, la cererea de insolvenţă pe care o depuse cu șase zile înainte Tribunalul Bucureşti. Ajuns într-o situație fără scăpare, Dan Condrea s-a sinucis.

Pe 23 mai 2016, acesta a intrat cu mașina într-un copac. Dar înainte de asta el a dat declarații în fața procurorilor de la Parchetul General, care investigau deja firma Hexi Pharma și și-a schimbat testamentul, elaborat iniţial în 2013.

Patronul HexiPharma şi-a lăsat toată averea celor doi copii, de 10 şi 4 ani, cu excepţia mai multor bunuri care vor ajunge la ultima parteneră de viaţă a acestuia, Uliana Ochinciuc. Un an mai târziu, dosarul morții sale a fost clasat.

Mai multe